Dostupni linkovi

Apeli za smirivanje međuetničkih tenzija


Sastanak komiteta za odnose između zajednica
Sastanak komiteta za odnose između zajednica
Serija incidenata se desila poslednjih nekoliko dana u Makedoniji, najveći deo u Skoplju. Najčešće se radi o tučama između mladih ljudi iz različitih etničkih zajednica, što je razlog više za veću zabrinutost.

Poslednji incident se desio u četvrtak uveče, kada je grupa od šest do sedam osoba drvenim predmetima, metalnim šipkama i noževima napala dvojicu braće i nanela im telesne povrede, posle čega su hospitalizovani.

Na sednici Komiteta za odnose između zajednica, ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je saopštila da je od početka godine u Makedoniji registrovano 25 incidenata, u kojima je 38 osoba povređeno.

Deset od ovih incidenata se desilo u autobusima gradskog prevoza u Skoplju, a drugih 10 u blizini škola.

"Kao ministarstvo unutrašnjih poslova apelovali smo na smirivanje tenzija, odgovorno ponašanje, i pozvali smo sve društvene činioce da na svoj način daju doprinos da zajedno prevaziđemo ovo stanje", rekla je Jankulovska.

U međuvremenu, sve političke partije su pozvale institucije da incidenti budu raščišćeni i da policija pronađe one koji su ih izazvali.

Na smirenje situacije su pozvale i ambasade SAD-a, EU i OEBS-a u Makedoniji, koje su apelovale na sve činioce da se ovi događaji ne zloupotrebljavaju u političke svrhe.
XS
SM
MD
LG