Dostupni linkovi

Apel crnogorskih poslanika za odobrenje pregovora s EU


Sjednica Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije
Sjednica Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije
Crna Gora treba da otpočne pregovore o članstvu u jedinstvena je poruka Evropskoj uniji poslanika vlasti i opozicije članova Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije.

Države članice Evropske unije raspravljaju o tome da li će podržati preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora o članstvu sa Crnom Gorom, a rasprava će trajati sve do 25. juna kada će biti održan sastanak ministara opštih poslova Evropske unije, saopštio šef pregovaračkog tima Aleksandar Pejović na sjednici Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije.

Članovi Odbora su jedinstveno apelovali da se Crnoj Gori odobri početak pregovora jer kako je rečeno, jedino na taj način će država krenuti u svobuhvatne reforme ključnih oblasti kao što je vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Da i sa ovog skupa uputimo apel i poruku da Crna Gora treba da dobije konkretan datum pregovora, da treba da počne pregovore, da u Crnoj Gori onda kada počne pregovore ništa neće biti kao što je bilo prije, da otvaranje 23 i 24 poglavlja koristi čitavom društvu, da eventualno neotvaranje ova dva poglavlja ide u prilog nekome ko zagovara da stanje ostane kakvo je danas", kaže Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije.

Poslanici su raspravljali o posljednjim poruka iz Evropske komisije koje bacaju sjenku sumnje da će se sve države članice složiti o početku pregovora sa Crnom Gorom.

Andrija Pejović je saopštio da će se ključna odluka donijeti na ministarskom sastanku, a da o Crnoj Gori najvjerovatnije neće biti rasprave na Evropskom savjetu koji će uslijediti par dana kasnije.

"Ministri koji su zaduženi za opšte i vanjske poslove će 25 i 26. juna imati raspravu i tu će se donijeti odluka koja će kasnije najvjerovatnije biti proslijeđena Evropskom savjetu. Ne vjerujem, međutim, da će doći do neke raprave na samom savjetu jer će to tijelo imati mnogo važnije teme kao što su euro zona, kriza i donošenje odluka. Imaćemo i te rezultate izbora u Grčjkoj i u Francuskoj", naveo je Pejović.

Švedska rezervisana

Šta je doprinijelo da među zemljama Evropske unije bude rezervi prema otpočinjanju pregovora sa Crnom Gorom, poslanici različito percipiraju. Predrag Bulatović iz SNP-a ocjenjuje da rezerva postoji kod Švedske:

"Znači da se ne radi o špekulacijama. Dovoljno je pročitati šta je napisao Karl Bilt koji jeste uticajan u međunarodnoj politici. Švedska ima rezerve u pogledu primjene propisa, to je centralno pitanje, a te rezerve imali su oni u decembru. Samo da se prisjetimo."

Aleksandar Pejović
Aleksandar Pejović
"Švedska se najviše pominje ovih dana. Morate imati na umu da je Švedska zemlja koja se najviše zalaže za proširenje. Dakle, ona je do sada pokazala zaista izuzetan nivo posvećenosti i posebno razumijevanja za Zapadni Balkan. Ne samo za veliko proširenje na istok Evrope nego posebno za širenje na Balkan", naveo je, pak, šef pregovračkog tima Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Pejović.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista je ocjenio da je eventualna rezerva švedske pogrešna i to povezao sa greškom te zemlje tokom utakmice rukometnih reprezentacija kada je puštena pogrešna crnogorska himna.

"Nadam se da će nas Šveđani bolje upoznati pa neće biti novih prilika da nam se izvinjavaju, da nam poture himnu koja nije himna naše države nego da znaju koja je himna države Crne Gore. To je samo metafora, možda neprijatna da se suočimo sa stvarnošću da nas mnogi nedovoljno dobro poznaju", kaže Vuković.

I pored jedinstvene poruke i apela da Crna Gora treba da otpočne pregovore različita je percepcija vlasti i opozicije o dosadašnjem sprovođenju reformi i ispunjenja uslova za novi nivo integracija. Genci Nimanbegu iz albanske partije Forca je konstatovao:

"Ako se dobije datum pregovora to se ne treba smatrati isključivo kao pobjeda vlasti a ako ih ne dobijemo ni kao poraz vlasti. Iako vlast ima najveću odgovornost."
XS
SM
MD
LG