Dostupni linkovi

Aparat za otkrivanje lažnih lekova


Ilustracija
Ilustracija
Viduši Sinha (Glas Amerike)

Istraživači su razvili aparat za otkrivanje lažnih lekova koji je jednostavan za upotrebu i daje rezultate za samo nekoliko minuta. To će biti dragoceno oružje za identifikovanje onoga što Svetska zdravstvena organizacija kaže da predstavlja 10 odsto svih dostupnih lekova u apotekama i bolnicama širom sveta. Prenosimo detalje o novom aparatu.

Procenjuje se da je oko 30 do 50 odsto prepisanih lekova u Africi lažno. Doktor Aleks Dodu, koji je proveo mnoge godine radeći sa pacijentima u Africi, kaže da su lekovi koji ne ispunjavaju standarde veliki izazov u tretiranju pacijenata u Gani.

„Za pojedina stanja ili kada se radi o lekovima protiv malarije ili antibioticima, problem je sve veći. Zato je jedan od najvećih izazova za nas da ustanovimo veličinu problema i da zatim počnemo da ga rešavamo. Ali radi se o tome da problem postaje sve veći.“

Istraživači u laboratoriji na koledžu Sent Meriz u Indijani kažu da njihov novi aparat može da reši problem lažnih lekova u Africi i drugde. On obećava da može da ustanovi razliku između pravih i lažnih lekova za manje od pet minuta.

„Uzmete pilulu za koju ne znate da li je prava ili lažna i utrljate je preko crvene linije tako da ostane malo praha od leka. Zatim uzmete čitav podmetač i spustite ga u vodu do ove plave linije i zatim će voda izazvati svaku od linija na kojima je lek ka agensima i pokazaće različite boje u zavisnosti od toga koji je pravi ili lažni.“

Elizabet Bahema i Dijana Vega Pantoha zajedno sa njihovom profesorkom Toni Barstis stvorile su hemijski tretirani papir specifično za detektovanje leka protiv bolova i visoke temperature Panadola. One su izabrale taj lek zato što je on jedan od lekova čija je lažna verzija u najširoj upotrebi.

„Ne samo što je falsifikovan sam po sebi već se koristi i kao lažni sastojak za druge lekove u zemljama u razvoju bilo da je u pitanju malarija, tuberkuloza ili sida i izgleda da problem postaje sve veći. To zaista sprečava napore za kontrolu tih bolesti.“

Patrik Lakulej je direktor programa za kvalitet hrane u „Američkoj farmakopeji“, neprofitnoj organizaciji koja prati kvalitet lekova i sastojaka hrane širom sveta. On kaže da mnogi apotekari u zemljama u razvoju prodaju lažne lekove zato što nisu u mogućnosti da uoče razliku između pravih i lažnih. Toni Barstis kaže da njen tim sarađuje sa apotekarima u Keniji.

„Trenutno naša meta su apotekari. Oni su ti koji kupuju takve lekove. Oni imaju gubitke i zato želimo da najpre radimo sa njima.“

Barstis kaže da oni takođe sarađuju sa kompjuterskim naučnicima radi daljeg razvoja njihovog aparata tako da bi mogli da ga koriste, osim stručnjaka i apotekara i obični građani.
XS
SM
MD
LG