Dostupni linkovi

Antiratna poruka sa Velikog školskog časa


Veliki školski čas u Kragujevcu
Veliki školski čas u Kragujevcu

Polaganjem venaca na spomenik streljanim đacima i profesorima i izvođenjem programa sastavljenog od stihova iz svih dosadašnjih poema, koji je priredio književnik Vidosav Stevanović, u kragujevačkim Šumaricama, u utorak je obeležena godišnjica fašističkog streljanja civilnog stanovništva.

Fašistički okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Veliki školski čas, tradicionalna antiratna manifestacija, održava se u kragujevačkim Šumaricama, u znak sećanja na žrtve tog ratnog zločina od 1965. godine. Na ovogodišnjem času izveden je program sastavljen od stihova iz svih dosadašnjih poema, koji je priredio književnik Vidosav Stevanović.

Po tradiciji, program u Šumaricama počeo je zvonjavom školskog zvona, istog onog koje je zvonilo i kada su okupatorski vojnici, iz učionica, poveli 300 učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije na streljanje.

“Jednog dana i dok sunce sija,
jednog dana i dok sunce sija,
mene mila majčice, sprovodi racija,
mena mila majčice sprovodi racija”.

Savremeni svet je i u 21. veku opterećen ratnim sukobima i terorističkim pretnjama, pa su ovakvi apeli za mir i toleranciju, i danas značajani isto koliko u vreme blokovskih podela i hladnog rata.

Zbog toga i ove godine svetu šaljemo snažnu antiratnu poruku i glas mira, tolerancije i razumevanja u nadi da će naše apele čuti oni koji odlučuju o ratu i miru i životima građana sveta, kaže za Radio Slobodna Evropa književnik Vidosav Stevanović.

“Na temu Velikog školskog časa pisalo je 30 autora i ove godine napravljen je izbor iz svih poema. Na taj način se upućuje jaka i jasna antiratna poruka svetu koji je sve opterećeniji netrpeljivošću, ratovima i tenzijama. Kragujevac je pravo mesto da se takva poruka pošalje nekome ko hoće da je čuje i mislim da je pravo vreme za to. Opet se po svetu i sve bliže nama pojavljuju ratovi, međunacionalne i međudržavne napetosti i mislim da bi jedan glas upozorenja mogao pomoći", kaže Stevanović.

Muziku za ovogodišnji Veliki školski čas komponovao je Zorаn Hristić, režija je poverena Ružici Lukić, a u umetničkom programu nastupili su dramski umetnici iz Beograda i Kragujevca.

Vence na spomenik streljanim đacima i profesorima položili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Gradske skupštine Saša Milenić, delegacija Skupštine Srbije, delegacija đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i vojnih misija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, nakon završetka manifestacije rekao da Veliki školski čas predstavlja podsećanje na istoriju i tešku prošlost.

“Koliko god godina da prođe, svaki put kad je Veliki školski čas, kao da se tog časa dešava i danas se videlo da je bilo puno inspiracije u izvođačima i raduje me što puno dece dolazi da sazna tu našu istoriju, tešku prošlost, ali šta je bilo - bilo je, idemo dalje”, kazao je Nikolić.

Velikom školskom času prisustvovao je i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, koji je rekao da je prošlo 73 godine otkako su nemački vojnici ubili nedužne civile u Kragujevcu.

“Dolazim svake godine i smatram da je ovo moja lična obaveza”, rekao je Vilhelm prilikom polaganja venaca.

Komemorativne manifestacije povodom kragujevačke ratne tragedije počele su pre dva dana odavanjem pošte žrtavama streljanja u okolnim selima Grošnici, Ilićevu i Maršiću. Nastavljene su u ponedeljak polaganjem venaca na spomenike streljanim Srbima i Jevrejima, Crvenoarmejcima poginulim prilikom oslobođenja Kragujevca i žrtvama komunističkog terora iz oktobra 1944. godine.

U ponedeljak uveče je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji priređena komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju „21. oktobar“ održana tradicionalna multimedijalna kulturnoumetnička manifestacija „Bdenje“.

XS
SM
MD
LG