Dostupni linkovi

Hapšenje opozicionih aktivista iz antiputinovog kampa u Moskvi


Policija hapsi opozicione aktiviste sa Kudrinskaya skvera
Policija hapsi opozicione aktiviste sa Kudrinskaya skvera
Nekoliko stotina opozicionih aktivista i dalje kampuju u moskovskom Kudrinskaya skveru i pored toga što je policija uhapsila oko 30-tak demonstranata tokom noći. Riječ je o protestima koji traju još od 6. maja, kada je policija tokom polaganja predsjedničke zakletve Vladimira Putina ušla u sukob sa demonstrantima.

Ruska je policija tokom noći uhapsila više destina demonstranata koji kampuju na jednom od glavnih moskovskih trgova, među njima i Ilju Jašina, lidera opozicione grupe Solidarnost. Demonstrant Aleksej Sakjerto o noćašnjoj akciji policije kaže:

“Vidio sam kako policija napada i odvodi ljude, i kako ljudi pokušavaju da se odupru. Izgledalo mi je prilično žestoko.Vidjeli smo ogroman komad kose kako leži ovdje na asfaltu, ali nijesmo vidjeli ništa više. Vidjeli smo samo kako grubo odvode ljude “.

Broj demonstranata koji, kako kažu, neograničeno protestuju u parku, još od predsjedničke zakletve Vladimira Putina 6.maja, narastao je na oko 2.000, posebno nakon hapšenja prominentnih opozicionih vođa Gleba Pavlovskog, Olge Romanove i Ivana Starikova.

Press služba moskovske policije navodi da su prva hapšenja uslijedila zbog onemogućavanja policije da ispitaju način dostavljanja hrane aktivistima i pokušajima da naprave kuhinju na otvorenom. Press služba dodaje da su tom prilikom napadnuti policajaci. Takođe optužuju opzicione aktiviste da pokušavaju da namjeste smještaj za spavanje na Kudrinskaja skveru.

Hrana za aktiviste u šatorima
Hrana za aktiviste u šatorima
U četvrtak ujutru se i pored hapšenja okupilio nekoliko stotina opozicionih aktivista koji razmatraju sljedeći korak.

“Polina“, jedna od učesnica noćašnjih događaja kaže da moraju pokazati policiji da nijesu umorni i da neće odustati:

„Ne možemo dozvoliti da vlasti pomisle da smo se umorili i da želimo da odemo kući i više ne preduzimamo ništa. Hoćemo da pokažemo da ćemo uvjek biti tu, svakog dana, dok naši zahjevi ne budu uslišeni i ne dobijemo pravednu vlast na fer izborima, jer ako prestanemo dolaziti ovdje, onda će, kako kažu, protesti prestati.“

Ksenija Sobčak TV prezenterka i socijalni komentator rekla je Rojtersu:

„U ovom trenutku mislim da je važno biti ovdje, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi, šta policija planira , i hoće li održati obećanje da neće pokušavati da rastjera ljude koji se okupljaju ovdje.To za sada ne znamo“

Najuporniji opozicioni aktivisti demonstriraju u Moskvi, zahtijevajući da se preispitaju izborne neregularnosti još sa decembarskih parlamentarnih izbora, za koje tvrde da su pokradeni, ukazujući na visok stepen korupcije i onoga što vide kao ogomnu štetu od nastavka Putinove vladavine Rusijom.

Nezavisni mediji poput Novaja Gazete imaju link za živo praćenje protesta, a na video snimcima na njihovom web sajtu vide se napetosti između demonstranata i policije.

Predstavnici opozicije su razgovarali sa policijom i zamjenikom moskovskog gradonačelnika Aleksandrom Gorbenkom o nastavku protesta.

Novaja Gazeta i Komersant navode da se vodi debata oko toga mogu li se protesti nastaviti na drugoj lokaciji, čak se razmatra mogućnost da se nelimitiranim demonstracijama dodijeli status festivala, da bi kako se navodi, legalno mogli nastaviti protest.

U nedjelju je na protestnoj šetnji koju su predvodili ugledni pisci, učestvovalo oko 10 hiljada ljudi, od kojih je dio potom nastavio neograničene proteste u centru grada, ali je zbog žalbi rezidenata u oblasti Kristje, moskovski sud naredio da se pomjere na drugo mjesto. Kudrinskaya skver su zauzeli u srijedu veče.
XS
SM
MD
LG