Dostupni linkovi

Antifašistički spomen park „Šumarice“ ponovo na udaru lopova


Šumarice
Šumarice

Protekle noći lopovi su ponovo oskrnavili Spomen park "Kragujevački oktobar" u Šumaricama, posvećen žrtvama fašističkog streljanja civilnog stanovništva u jesen 1941. godine.

Prethodnih godina iz ovog kompleksa lopovi su krali biste, dva puta mesingani gorionik Večnog plamena, a ovoga puta na meti je bio sam Muzej "21. oktobar" koji se nalazi na ulazu u memorijalni kompleks.

Jelena Davidović, šef muzejske službe kaže za Radio Slobodna Evropa da pretpostavlja da su motivi lopova koji kradu vredna umetnička dela iz Spomen parka materijalne prirode jer uglavnom odnose mesingane predmete koje kasnije verovatno prodaju kao sekundarnu sirovinu.

„Ovoga puta na meti lopova je bila mesingana ploča dimenzija 1,5 x 0,70 metara, koja je postavljena 1976. godine na ulazu u Muzej 21. oktobar i na kojoj su bile nabrojane sve organizacije, institucije, ustanove i preduzeća koja su materijalno pomogla izgradnju muzeja“, kaže Davidović.

Lopovi su i prethodnih godina nasrtali na Spomen park u Šumaricama odakle su odneli i jednu veoma vrednu skulpturu i mesingani gorionik "Večnog plamena" ispred samog muzeja.

„Ranije je ukradena skulptura Srne Jovana Soldatovića, koju je ovaj veliki umetnik poklonio Spomen parku, a u dva navrata lopovi su krali mesingani gorionik Večnog plamena“, priča naša sagovornica.

Pored lopova, Spomen park često je na udaru vandala, koji su pre nekoliko godina grafitima oskrnavili skoro sva spomen obeležja posvećena žrtvama fašističkog streljanja.

„Ima dosta vandalizma i uništavanja, klupa i kanti za smeće koje postavljamo u Spomen parku, a vandali su se čak drznuli i da grafitima oskrnave spomenike“, kaže Davidović.

Uprava Spomen parka obavestila je policiju o najnovijem ataku lopova na objekte i spomenike u memorijalnom kompleksu.

XS
SM
MD
LG