Dostupni linkovi

Antić: Uzaludno američko lobiranje Republike Srpske


Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik (D) i novi američki ambasador Eric George Nelson (L) u razgovoru 19. februara 2019.

Velizar Antić, politički analitičar iz Banja Luke, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je Vlada Republike Srpske angažovala teksašku firmu McGinnis Lochridge da je za 80.000 dolara mjesečno do kraja 2019. savjetuje i predstavlja u vezi pitanja koje se tiču međunarodnog prava i odnosa sa SAD i drugim državama, kako su pokazali dokumenti za registraciju lobista za strane klijente podnešeni američkom Ministarstvu pravde koje je objavio istraživački novinar Casey Michel sa portala Think Progress.

Korist

Lobiranje je savim normalna i prirodna stvar svuda u svetu, da neka zaintersovana strana želi da utiče na onoga ko je moćan, ko donosi neke odluke, da te odluke idu u njegovu korist.

Sa te strane mislim da je ovaj potez vlasti iz Republike Srpske ne predstavlja neku preteranu senzaciju.

Međutim, šta je ovde jako bitno? Ja vidim neke dve stvari koje bih izdvojio.

To su, pre svega, netransparentnost. Znači, sa ovom odlukom, ako je to odluka vlade Republike Srspke, a jeste, i jednog ministarstva, za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, mislim da su oni nekako javno trebali da izađu sa time i objasne svojim građanima zašto se troše tolike pare.

Znači, da li to ima koristi za Republiku Srpsku i njene građane i koliko.

Povlačenje ruke

Sa druge strane, očigledno se radi o željama -- i to je zašto se u stvari angažovala ova kuća, i ne čudi me da angažuju još neku -- Milorada Dodika da popravi svoj narušeni imidž u SAD-u.

On je po mom mišljenju uvideo da je njegova dosadašnja retorika, i ne samo retorika, već i ponašanje u prethodnih nekoliko godina prema Sjedinjenim Američkim Državama otišla predaleko i negde pokušava da popravi taj svoj imidž.

Međutim, ja mislim da mu se tu upravo sveta ta politika koju je vodio prethodnih godina, ako se setimo da je on povukao ruku, da nije hteo da se rukuje sa ambasadorkom SAD u BiH.

On nije na taj način uvredio samo nju, on je uvredio i cele Sjedinjenje Američke Države, a jedna takva sila ja čisto sumnjam da zaboravlja i da olako prelazi preko takvih stvari.

Promena

Videli smo da sva ta očekivanja, pre svega očekivanja, i neke želje i Milorada Dodika i ove vlasti da će dolaskom Trumpa i te administracije se promeniti mnogo odnos SAD-a prema Bosnia i Hercegovini, prema Republici Srpskoj, prema vlastima u Republici Srpskoj, da su to ostale samo njhove želje, da se ništa tu značajnije nije promenilo.

Ne samo Amerika, nego sve te velika zemlje, i Kina i Rusija, to su ozbiljne države i ne menjaju tako lako neki svoj put i svoj odnos, bilo prema političarima, bilo prema nekim državama.

Ni ovde nije došlo do te očekivane promene, koju je naravno vlast Republike Srpske očekivala, da će se tu ne znam šta promeniti i da će oni opet postati miljenici SAD-a kao što su bili pre 10-15 godina.

Imidž

Mislim da im se upravo svete oni potezi, neka dnevno politička njihova igra, gde su hteli da se dodvore biračkom telu i hteli su da pokažu svoju neku snagu ili moć, 'evo mi možemo čak i američkom ambasadoru da ne pružimo ruku, da se ponašamo na taj način i prema Americi. Mi možemo, mi smo moćni‘.

Mislim da su videli da su se u celoj toj igri malo zaigrali i da na sve ove moguće načine će pokušati da poprave svoj imidž.

Da li će im to poći za rukom? Za sad im to definitivno nije pošlo.

Da li će ovakvim lobiranjem ispraviti neki svoj položaj, to ostaje da se visi, mada ja čisto sumnjam u tu mogućnost.

XS
SM
MD
LG