Dostupni linkovi

Antić: Put BiH u NATO ide preko Srbije


Vojnici Oružanih snaga BiH
Vojnici Oružanih snaga BiH

Velizar Antić, politički analitičar iz Banje Luke za ‘Zašto?‘ objašnjava da li je u BiH moguće postići konsenzus oko ulaska u NATO, koji je u srijedu nakon osam godina dao zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo za BiH, nakon čega bi bh. vlasti trebale početi na rad na prvom godišnjem nacionalnom programu.

  • Vojna neutralnost

Što se tiče nekog konsenzusa u okviru BiH u celoj toj priči pristupanja NATO savezu, ja mislim da on u ovom trenutku ne postoji i da ga u skorijem period neće biti u BiH, jer vidimo da Republika Srpska i Srbi generalno kao narod nisu u ovom u ovom trenutku spremni još uvek da uđu u tu priču.

Oni pre svega gledaju kako će Srbija u tom slučaju da se postavi.

Srbija u ovom trenutku još uvek je negde između, ona nije ni za NATO, ni protiv NATO-a i onda ima neki stav vojne neutralnosti, i mislim da to prate i političari a i narod u Republici Srpskoj.

Sve dok se tu ne promeni neka priča, bilo da otvoreno kažu da jesu ili da otvoreno kažu nisu za ulazak u NATO, i predstavnici i političari u Republici Srpskoj, ali i čitav narod, će pratiti taj neki fon i taj neki put.

  • Sporazumi

U BiH jeste problem što su predstavnici srpskog naroda imali mnogo bliži stav za pristupanje NATO paktu prije desetak godina.

Taj stav je imao i sam (član Predsjedništva BiH iz RS) Milorad Dodik, koji je u ovom trenutku jedan od najžešćih protivnika pristupanju tom savezu, i oni su u tom periodu potpisivali raznorazne sporazume i ugovore.

Visoki zvaničnici, visoki političari, pre svega iz SNSD-a su bili na ratnim brodvima NATO saveza itd, tako da su oni imali u tom trenutku taj stav približavanja NATO savezu, međutim taj svoj stav su sada revidirali i oni su se okrenuli totalno suprotno.

Međutim, neke stvari su već potpisane, nešto je već otišlo u tom procesu, hajde da ga nazovemo približavanja ili pristupanju NATO savezu, i ja sad u ovom trenutku zaista ne znam kako će se to završiti.

  • Pritisak

Pre svega mislim na neke zakone koji su donošeni od 2006. pa na dalje, potpisivane su mnoge stvari, mnogi ugovori za koje se sada naši političari ponašaju, otprilike, ‘puj pike, ne važi‘.

Mi smo nešto potpisali, ušli smo u neku priču, u neke pregovore i kao sada ne važi.

Mislim da to nije odgovorno bilo sa njihove strane u tom trenutku što su potpisivali, a nisu pitali narod šta misli o tome, da li daje podršku tome ili ne.

Takođe, sam NATO savez mislim da je u jednom trenutku video šta se sve dešava na ovom prostoru, kako u Srbiji, tako i u BiH, i sami oni nisu vršili neki pristisak da se uđe u NATO pod svaku cenu.

Znači, prije svega su priče o ulasku u NATO forsirane od strane političara u BiH u okviru sva tri naroda kako bi se dodvorili nekako svom biračkom telu, svom narodu da su oni bilo za pristupanje što brže NATO savezu ili, srpski političari, da su oni apsolutno protiv NATO saveza, dok ih NATO uopšte nije pitao da li vi hoćete ili nećete.

E sada se opet ta priča pristupanju NATO paktu vraća nekako na dnevni red i mislim da u sledećem periodu će opet neke stvari jednostavno morati da se definišu kako ćemo i šta ćemo dalje.

  • Vojne vežbe

Mislim da je u ovom trenutku za BiH da nekako i najbolje i najlogičnije zadržati se na tome Partnerstvu za Mir.

Jednostavno, i Srbija je u tom programu, i Srbija izuzetno blisko sarađuje sa NATO savezom, nemojte da to to zaboravimo.

Recimo ako izvrše deset vežbi zajedno, Vojska Srbije sa NATO savezom, izvrše jednu ili dve sa Rusijom.

Znači mnogo su te veze bliže u ovom trenutku sa NATO savezom nego sa Rusijom, mada se stiče u javnosti drugačiji utisak.

Mislim da je i za BiH jednostavno najbolje to rješenje Partnerstva za mir, u ovom trenutku, da ne bi jednostavno političari u BiH koristili za dnevno političke stvari tu izuzetno škakljivu temu, da je nazovem tako.

  • Jedini put

Jednostavno, srpski narod u BiH, pre svega u RS, će pratiti ono šta Srbija kaže u odnosu na NATO i jednostavno to je tako i ne možemo govoriti, niti vrednosno se postavljati oko toga.

To je činjenica i tako će jednostavno biti.

Ukoliko Srbija bude vukla korake ka približavanju NATO paktu, u odnosu na ovo sad što ima trenutno stanje, mislim da će jednostavno i javno mnjenje u Republici Srpskoj morati da popusti.

Biće prinuđeni da i oni kažu, pa dobro deco, ne možemo ni mi protiv celog sveta ako se sam Beograd i sama Srbija okrenula prema NATO-u, mislim da će mnogo lakše biti ubediti ljude u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, Srbe pre svega, da je to jedini njihov put.

Neće moći, niti će njima biti u interesu da koče bilo kakav taj proces.

XS
SM
MD
LG