Dostupni linkovi

Počelo obnovljeno suđenje Anti Kovaču


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Iznošenjem uvodnih riječi i predstavljanjem plana dokaznog postupka pred Apelacionim vijećem državnog Suda u Sarajevo počelo je obnovljeno suđenje Anti Kovaču, bivšem zapovjedniku Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). On je prvostepenom presudom osuđen na 13 godina zatvora, a suđenje je ponovljeno jer odbrana tvrdi da nije imala dovoljno vremena za saslušanje svjedoka.

Ante Kovač je u julu 2009. godine oglašen krivim da je naredio, poticao i sudjelovao u nezakonitim zatvaranjima civila bošnjačke nacionalnosti u prostorijama kina i SDK-a u Vitezu, te je osuđen na 13 godina zatvora. Žalbu na ovu presudu podnijela je odbrana optuženog, nakon čega je u martu 2010. godine Apelaciono vijeće donijelo odluku o obnavljanju suđenja zbog “značajnih povreda krivičnog postupka“.

Mirko Lečić, tužilac državnog Tužilaštva, tokom iznošenja uvodne riječi napomenuo je kako ne planira izvoditi nove dokaze na obnovljenom suđenju, dok je odbrana najavila da želi saslušati većinu svjedoka koje je optužba saslušala u prvostepenom postupku. Tužilaštvo smatra da je optuženi, između ostalog, nezakonito pritvorio više od 250 civila, te ih zadržao u nehumanim uslovima i tjerao na prinudni rad na opasnim lokacijama.

Jedan od svjedoka koji je bio zatočen u logoru smještenom u zgradi Službe društvenog knjigovodstva (SDK) kaže kako je kroz logore prošlo oko 1.500 Bošnjaka:

„Ja sam bio u SDK, banka Vitez, a imali smo na nivou logora četiri - oni su zvanično od Međunarodnog Crvenog križa registrovani, i nikakav problem nije dokazati, a mi imamo sva uvjerenja i logoraške brojeve.“

Podsjećanje na žrtve

Optužnica Kovača tereti i za silovanje dviju žena, koje su dale iskaze kao zaštićene svjedokinje. Kovač je negirao krivicu.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja Žene žrtve rata, na najavu da će žrtve silovanja, članice tog udruženja, možda ponovo morati svjedočiti, podsjeća šta to znači za žrtve:

„Možete zamisliti kad jednom pogledate ratnog zločinca koji vam je zlo uradio licem u lice na sudu - i da vas ponovo pozivaju i da ponovo prolazite kroz one najteže momente, kako biste se osjećali vi.“

Odbrana Ante Kovača, u više od osam mjeseci trajanja dokaznog postupka, nastojala je opovrgnuti navode optužnice kojima mu se na teret stavlja ratni zločin počinjen u Vitezu. Neki od svjedoka tvrdili su da dio odgovornosti koja se optužnicom pripisuje Kovaću stoji na Mariju Čerkezu, koji je odslužio kaznu od šest godina zatvora izrečenu nakon suđenja u Haagu.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku u vezi sa ispitivanjem nekoliko dodatnih svjedoka odbrane nakon što branilac Tomić dostavi Sudu pisano objašnjenje o tome zašto bi njihovo svjedočenje bilo značajno za sami postupak.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Populističko izvještavanje bh. medija sa Karadžićevog suđenja
Tužilaštvo zatražilo dopunu optužnice protiv Mladića
Ko je odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzli
Hoće li Srbija suditi odgovornima za masovne grobnice
Slučaj Stupar - presedan ili uobičajena sudska praksa
Harland odbio sve Karadžićeve navode o enklavama

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG