Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još traje rasvjetljavanje Jelavićeve otmice


Ante Jelavić, Foto: Tina Jelin

Još uvijek nije rasvijetljena situacija oko otmice Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, koja se dogodila 8. aprila u Zagrebu, nakon čega je Jelavić ilegalno prebačen u BiH, ali je uspio da pobjegne otmičarima. Policija je juče uhapsila Vlatka Miličevića koji je osumnjičen da je učestvovao u Jelavićevoj otmici. Sada se očekuje da Sud BiH donese odluku o njegovom eventualnom pritvoru.

Pripadnici Federalne policije uhapsili su Vlatka Miličevića zbog sumnje da je, sa još nekim osobama, planirao i realizirao otmicu Ante Jelavića, kojeg je iz Zagreba uspio prebaciti na teritoriju BiH. Miličević, koji je se navodno sam predao policiji, osumnjičen je da je počinio krivično djelo uzimanje talaca. Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH:

„Pripadnici Federalne uprave policije lišili su slobode Vlatka Miličevića, rođenog 1983. godine i navedena osoba predana je Tužiteljstvu BiH i postupajući tužitelj će u zakonskom roku saslušati osumnjičenog i nakon toga će odlučiti da li će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora.“


Vlatko Miličević sin je Marija Miličevića Baje, koji je u petak uhapšen u Zagrebu. Uz njega je hrvatska policija uhapsila i Vladu Ćurića Baruna u čijoj su porodičnoj kući na području općine Prozor-Rama pronađeni tragovi koji upućuju na prisustvo Ante Jelavića u kući za vrijeme otmice. Prilikom pretresa kuće, između ostalog, pronađen je i povez kojim su Jelaviću bile vezane oči, ali i mercedes kojim su otmičari Jelavića dovezli u Ramu. Robert Cvrtak, portparol federalnog MUP-a:

Vlatko Miličević, Foto Dnevni list
„Za tu kuću se sumnja da je u njoj privremeno bio zatočen Ante Jelavić i mi smo prilikom pretresa u toj kući pronašli i oduzeli određene predmete koji ukazuju da se u toj kući uistinu nalazila zatočena osoba.“

Hrvatska policija potvrdila je i kako je zbog otmice Ante Jelavića u Dubrovniku priveden i Dalibor Prgomet, koji je navodno imao logističku ulogu u pripremanju otmice, ali i da traga za još nekoliko osoba. Kako nam je potvrđeno u MUP-u HNK, na području Hercegovine traga se za izvjesnim Sašom Savinovićem. Himzo Džonko, komesar MUP-a:

„Do sada nema nikakvih tragova, ali dobro, vi ste s kolegama iz Zagreba, nije on toliko sad, ne može on propasti u zemlju.“

Još uvijek nije poznato kako je i gdje Jelavić dva puta uspio neprimijećen prijeći granicu BiH i Hrvatske. Odgovor na to pitanje trebala bi dati istraga koju je najavio ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović. Direktor Državne granične službe Vinko Dumnačić za naš radio podsjeća kako prema Republici Hrvatskoj postoji 118 "divljih“ prijelaza. Također dodaje:

Kuća Stipe Ćurića gdje su otmičari držali Jelavića, Foto: Tina Jelin
„Granična policija u ovom slučaju Jelavić nije službeno izviješćena ni od mjerodavnih tijela BiH,niti drugih država. Ukoliko dobijemo bilo kakav službeni dokument od mjerodavnih tijela da je neko od granične policije umiješan u taj slučaj ili da je napravio propust, mi ćemo otvoriti istragu.“

Ante Jelavić, kojeg pravosudni organi BiH terete za zloupotrebe u slučaju Hercegovačka banka, otet je u Zagrebu u prošlu srijedu, a dan kasnije vratio se u Zagreb izjavivši da je uspio pobjeći otmičarima i da je sam prešao granicu BiH. U razgovoru za današnji „Večernji list“ Jelavić je odbacio navode policije da je u pozadini otmice imovinska korist, odnosno slučaj Leotar ili Hercegovačka banka, kako su prenijeli neki mediji, jer bi, kaže Jelavić, bila oteta njegova djeca ili bi završio u Sarajevu, a ne u Prozor-Rami.

Inače Vlatko Miličević, koji je predan Tužilaštvu u Mostaru, nedavno je kao djelatnik zaštitarske tvrtke „Redarstvenik“ osiguravao Mostarski sajam koji je posjetio i hrvatski premijer Ivo Sanader. Fotografije koje su obavili neki bh. listovi pokazuju kako je upravo Miličević osiguravao hrvatskog premijera i visoke dužnosnike BiH.

Njegov otac Mario Miličević, te Vlado Ćurić Barun poznati su kao pripadnici zloglasne Kažnjeničke bojne kojom je zapovijedao osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta. Miličević se u javnosti spominjao i kao jedan od od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubistvo Joze Leutara, zamjenika ministra MUP-a Federacije BiH.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG