Dostupni linkovi

Anonimna donatorka pomogla djeci iz Gerova


Desetak učenika iz sela Gerovi kod Bratunca, Srebrenica, 07. novembar 2011.
Desetak učenika iz sela Gerovi kod Bratunca povremeno su onemogućeni da pohađaju školu u Bratuncu i Srebrenici.

Njihovi roditelji, od kojih niko nije zaposlen, nisu u prilici da obezbijede novac za prevoz do škole.

Poslije priloga o problemima Gerovića, objavljenog u programima RSE, javili su se mnogi donatori i humani ljudi koji su djelimično i privremeno promijenili život stanovnika ovog sela.

Tako je i jedna žena iz Crne Gore, koja je željela ostati anonimna, namijenila izvjesnu sumu novca za djecu Gerova.

Anonimna donatorka odlučila je da animira novinare kako bi se transfer novca što prije izvršio.

Kontaktirala je redakciju RSE u Podgorici, a onda je uslijedila akcija novinara u koju je bio uključen i studio iz Sarajeva.

(Grupni portret s tugom, TV Liberty, 14.12.2010)

Novac je ubrzo stigao u Gerove. Ismet Gerović nekoliko posljednjih dana nije išao u školu, a sada će, kao i ostali Gerovći, do kraja školske godine imati obezbijeđen novac za autobuske karte.

"Žena iz Crne Gore gledala nas je na RSE da idemo pješke u školu. Sad želim da vam se zahvalim za ovo što nam je poslala pare za karte. Nećemo ići pješke u školu. Sad ćemo ići redovno u školu", kaže on.

I druga djeca iz Gerova, a svi su odlični učenici, radosni su zbog toga što će od sada biti redovno u školskim klupama.

"Ja se zovem Gerović Adelisa. Idem u šesti razred osnovne škole. Od prvog nisam išla u školu zato što nisam imala pare da kupim kartu. Sad nećemo ni mi ići pješke u školu."

"Ja se zovem Gerović Admir i želim da se zahvalim ovoj ženi iz Crne Gore što nam je pomogla, poslala te pare za kartu. Nismo išli u školu, nismo imali para za kartu. Sad ćemo ići normalno. Ići ćemo autobusom. Ja želim da se zahvalim i svim donatorima."

Naš reporter je od preostalog novca, za četiri porodice u Gerovima, kupio neophodne namirnice, a djeci slatkiše kojim su se zasladili za bajramske praznike.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG