Dostupni linkovi

Korak ka rješenju ubojstva Politkovskaje


Prošle godine u listopadu obilježeno je četiri godine od ubojstva Ane Politkovskaje
Prošle godine u listopadu obilježeno je četiri godine od ubojstva Ane Politkovskaje
Autori: Yevgenija Nazarets, Marijana Torochesnkova, Daisy Sindelar (Priredila Mirjana Rakela.

Bivši ruski policijski oficir Dmitri Pavlučenkov uhapšen je u utorak 23. augusta pod sumnjom da je povezan s ubojstvom poznate novinarke Ane Politkovskaje, oštre kritičarke režima u Kremlju.

Policija tvrdi da će se ovim hapšenjem primaknuti istini o tome tko je naredio ubojstvo novinarke koje je istraživala i pisala o kršenjima ljudskih prava u Moskvi. No, u te tvrdnje sumnjaju aktivisti za ljudska prava i prijatelji pokojne novinarke, jer istraga traje predugo, skoro pet godina.

Vladimir Markin, glasnogovornik Istražnog komiteta izjavio je da je Dmitri Pavlučenkov, nekadašnji visoki policijski oficir uhapšen pod sumnjom da je organizirao ubojstvo novinarke u oktobru 2006., angažirajući i trojicu Čečena.

"Za to je dobio novac. Osnovao je kriminalnu grupu u kojoj su bili braća Makhmudov i još nekoliko pojedinaca.“

Markin kaže da je Pavlučenkov tada bio nadređen jedinici za tajno praćenje, pa je sigurno koristio svoje ljude kako bi nadgledao kretanje Politkovskaje.

"Potom je nabavio oružje, izradio plan ubojstva i dao zadatak ostalima da izvrše ubojstvo“, rekao je Markin.

Pavlučenkov je osobno dao oružje Rustamu Makhmudovu, koji je uhapšen početkom ljeta, kao ključna osoba u Aninoj likvidaciji.

Doza opreza

Rustam Makhmudov
Novinarka je ubijena usred dana ispred zgrade u kojoj je živjela. Umrla je nakon što su u nju ispaljena četiri hica iz pištolja s prigušivačem.

Pavlučenkovo hapšenje ipak su s dozom opreza dočekali Anine kolege s kojima je radila u „Novaya Gazeta“.

Odvjetnica obitelji Ana Stavitskaya smatra da se ipak radi o ključnom trenutku istrage, te da je obitelj sumnjala na Pavlučenkova, koji je bio tajni svjedok na prvom suđenju braći Makhmudov.

„Ako je on uistinu organizator ubojstva, mogao bi znati tko je ubojstvo naredio, ali možda je postojala još jedna osoba izmedju organizatora i osobe koja je naredila ubojstvo. To Pavlučenkov možda otkrije, ali možda i ne.Ipak, smatramo da smo daleko od rješenja cijelog slučaja“, rekla je odvjetnica.

Neki promatrači smatraju da bi cijeli slučaj mogao biti povezan s
Odvjetnica obitelji Ana Stavitskaya smatra da se ipak radi o ključnom trenutku istrage.

čečenskim predsjednikom Ramzanom Kadirovim ili samim Kremljom koje je Politkovskaja često dovodila u vezi s kršenjima ljudskih prava u Čečeniji.

Sam Kadirov je negirao bilo kakvu umiješanost u smrt novinarke. „Ne ubijam žene i nikad nisam ubio ženu“, izjavio je on za NTV televiziju.

Lev Ponomarjov z Fondacije za ljudska prava izjavio je da sumnja u to da će naredbodavac ikada biti otkriven.

Zamjenik glavnog urednika „Novaja Gazeta“ Sergei Sokolov smatra da istraga postupa dobro i oprezno jer treba imati čvrste dokaze o naručiocu ubojstva tim prije što Rusija ulazi u složenu političku jesen i možda bi nekim bilo od interesa da iskoriste slučaj Politkovskaja“.

Ana Politkovskaja imala je 48 godina kada je ubijena, a svoj posljednji intervju dala je Radiju Slobodna Evropa dan uoči ubojstva.
XS
SM
MD
LG