Dostupni linkovi

Građani Srbije: Najbolji su rusko oružje i nemačka medicina


Zoran Panović, Srećko Mihailović i Dragan Janjić predstavljaju rezultate istraživanja Demostata, Beograd
Zoran Panović, Srećko Mihailović i Dragan Janjić predstavljaju rezultate istraživanja Demostata, Beograd

Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu, parafraza je najnovijeg istraživanja agencije Demostat pod naslovom "Srbija između Istoka i Zapada" koje je pokazalo da u vojno-bezbednosnom smislu građani Srbije preferiraju Rusiju, a nikako NATO. Ljubav prema Rusiji ide dotle da bi čak 20 odsto građana želelo ruske vojne baze na teritoriji Srbije.

"Kada bi uprostili suštinu, na osnovu ovog istraživanja rekli bi da su rusko oružje i nemačka medicina bolji na svetu", rekao je Zoran Panović, koordinator Demostata, aludirajući na čuvenu repliku Danila Bate Stojkovića u filmu "Ko to tamo peva" čija radnja se dešava uoči nemačkog napada na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Čak 53 odsto građana podržalo je srpsku politiku vojne neutralnosti i oni su na pitanje "Šta bi za Srbiju bilo najbolje kada je reč o vojnim bazama velikih sila?" odgovorili da ih ne žele na teritoriji svoje zemlje.

Petina ispitanih, navodi Demostat, je za to da Rusija postavi baze u Srbiji, a samo dva odsto želi takvu vrstu prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

"Kosovski mit, koji je dugo bio dominantan, sada je zamenjen otporom NATO paktu. Otpor NATO-u predstavlja se kao čvorno mesto novog identiteta u Srbiji koji je po svom biću organski antizapadni. Taj konflikt definiše kao neku vrstu novog identiteta ovog naroda, i to je veliki problem u ovoj državi", kaže Zoran Panović.

Panović: Kosovski mit je sada zamenjen otporom NATO-u
Panović: Kosovski mit je sada zamenjen otporom NATO-u

Ispitivanje ovog istraživačko-izdavačkog centra pokazalo je da sa jedne strane stanovnici Srbije žele pravnu sigurnost i životni standard zemalja Zapada i da bi čak 11 odsto njih živelo u Nemačkoj. Ali bi samo tri odsto bolji život potražilo u Rusiji, iako 41 odsto ispitanih smatra da je ta država najveći prijatelj Srbije.

Srećko Mihailović, glavni istraživač Demostata, naveo je da je Srbija, kako se ranije govorilo, zemlja između.

"Glasači predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke preferiraju Rusiju u kontekstu pitanja o prijateljstvu i vojnim bazama. Ali postoji i tradicionalna naklonost ovdašnjeg življa prema Rusiji. Ona je kroz istoriju oscilirala, pa je faktički tako i u ovom momentu", navodi Mihailović.

Anketa je pokazala da je za saradnju sa Zapadom uglavnom mlađa populacija, dok su za Istok mahom penzioneri i stariji građani.

Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta, smatra da podeljenosti Srbije između Istoka i Zapada doprinose neusklađena spoljna i unutrašnja politika, koja se ogleda i kroz medije.

"Svaki dan čitamo da samo što nas nisu napale zapadne zemlje, samo što nisu izvršile atentate, samo što nisu ovo ili ono... i da je Vladimir Putin spreman da izgine da bi nas odbranio. To samo podstiče potpuno šizofrenu sliku koja svakako nije dobra", ocenjuje Janjić.

Beograđani su u anketi Radija Slobodna Evropa odgovorili na pitanje "Da li bi Srbija trebalo da ostane vojno neutralna".

Anketa: Živana Tonjanski, Aca Urošević i Dragica Jovanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Na kraju, istraživači su odgovorili i na večito pitanje da li je ljubav Srbije prema Rusiji uzvraćena.

Kako je preneo Demostat, podaci ruskog Levada centra pokazali su da Srbija za građane Rusije na lestvici stepena prijateljstva deli od 11. do 13. mesta, zajedno sa Venecuelom i Tadžikistanom, dok kao najprijateljskije zemlje Rusi vide Belorusiju, Kazahstan i Kinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG