Dostupni linkovi

Anketa: Većina Amerikanaca za zonu zabranjenog leta u Ukrajini


Oštećena zgrada u Kijevu

Većina Amerikanaca, pristalice i demokrata i republikanaca, smatra da bi SAD trebalo da prestanu da kupuju rusku naftu i gas i da rade sa NATO-om na uspostavljanju "zone zabranjenih letova" kako bi zaštitile Ukrajinu od ruskih vazdušnih udara, rezultat je ankete Rojters/Ipsos objavljene u petak, 4. marta.

Ovo istraživanje sugeriše da raste gnev američke javnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja poslednjih dana sve više uključuje bombardovanje urbanih područja, prenosi Rojters

To vrši pritisak na američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da preduzme agresivnije akcije protiv Moskve, iako je do sada odbacivao ideju o uvođenju zone zabranjenih letova zbog rizika od otvorenog sukoba između NATO-a i ruskih snaga.

Nije jasno da li su ispitanici koji podržavaju zonu zabrane letova u potpunosti svesni rizika od sukoba, a većina se protivila ideji slanja američkih trupa u Ukrajinu ili izvođenja vazdušnih udara za podršku ukrajinskoj vojsci.

S druge strane, 74 odsto Amerikanaca smatra da bi SAD i njihovi saveznici u Severnoatlantskom savezu trebalo da nametnu zonu zabrane letova u Ukrajini.

Oko 80 odsto Amerikanaca - uključujući solidnu većinu republikanaca i demokrata - reklo je da bi Sjedinjene Države trebalo da prestanu da kupuju rusku naftu, prema anketi.

XS
SM
MD
LG