Dostupni linkovi

Ankara: Šefovi država BiH, Turske i Srbije o politici i ekonomiji


Predsjednička palata u Ankari
Predsjednička palata u Ankari
Šefovi država BiH, Srbije i Turske u Ankari u utorak i srijedu razgovaraju o evropskom putu sve tri zemlje, te međusobnim političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima.

Uoči ovog susreta, ministar vanjske i unutrašnje trgovine Srbije Rasim Ljajić, ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović i turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan potpisali su u utorak ujutro u Ankari Protokol o formiranju trgovinskog komiteta tri zemlje.

Protokol predviđa razvoj ekonomske saradnje u svim oblastima, a najavljen je i forum privrednika tri zemlje.

Na sastanku članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, te predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i turskog šefa države Abdullaha Gula, razgovaraće se o političkoj i ekonomskoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana.

Predsjednik Turske Abdulah Gul u utorak uveče priredio je večeru u čast čelnika BiH i Srbije.

Gul je ranije izjavio da će trilateralni sastanak pružiti priliku da se potvrdi jačanje odnosa BiH i Srbije.

"Fokusiraćemo se na integraciju balkanskih zemalja sa evropskim i evroatlantskim institucijama, te dodavanje ekonomskog pogleda samom procesu", rekao je Gul za "Oslobođenje".

Abdullah Gul
Abdullah Gul
On je izrazio uvjerenje da će sastanak pružiti priliku i da se potvrdi doprinos sve tri zemlje opredjeljenjima za EU, te konkretni ekonomski projekti koji podržavaju mir i stabilnost na Balkanu.

Kao rezultat prethodnih trilateralnih sastanaka, koji se održavaju od 2010. godine, Gul je naveo značajan doprinos u normalizaciji odnosa BiH i Srbije.

Predsjednik Turske tvrdi da njegova zemlja na Balkanu nema nikakav drugi cilj, osim doprinosa miru, bezbjednosti, stabilnosti i povjerenju.

"Naš glavni cilj jeste da predrasude i neprijateljstva, kojima je zaražena istorija na Balkanu, držimo pod reverse engineering (obrnuti inženjering), te područje napravimo tlom za prijateljstvo, toleranciju i saradnju", rekao je Gul i dodao da zbog toga Tuska podržava integraciju svih balkanskih zemalja u evropske i evroatlantske institucije.

Ovo je treći samit lidera BiH, Srbije i Turske. Prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu, gdje je domaćin bio tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Zajednički na treća tržišta

Šefovi diplomatija na sastanku u Sarajevu 8. marta 2013.
Šefovi diplomatija na sastanku u Sarajevu 8. marta 2013.
Pripremni sastanak za susret šefova država održali su prije sedam dana ministri vanjskih poslova Srbije, BiH i Turske Ivan Mrkić, Zlatko Lagumdžija i Ahmet Davutoglu, te najavili potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji tri zemlje.

Šefovi diplomatija na susretu u Sarajevu složili su se da je produbljivanje privredne saradnje i zajednički nastup na "četvrtim tržištima" prioritet sve tri zemlje.

Lagumdžija je rekao da postoje firme u sve tri zemlje koje su zainteresovane da rade zajednički i to prije svega u oblasti građevinarstva, energetike, infrastrukture i proizvodnje hrane.

Kada je reč o tržištima na kojima se zajednički nastupalo radi se prije svega o Bliskom istoku, Iraku i Africi gdje je Turska najzastupljenija od svih zemalja svijeta.

Turski ministar Davutoglu izjavio je kako se nada da će šefovi tri države iskoristiti priliku u Ankari da sa javnošću podijele neke važne odluke.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji i potencijalnim turskim investicijama on je rekao da turskim kompanijama uvijek prenosi da su njihova ulaganja u Srbiji i BiH sigurna kao u samoj Turskoj, ali da je potrebno da se i oni sami uvjere u to.
XS
SM
MD
LG