Dostupni linkovi

Eichhorst u Sarajevu traži 'napredak u reformama'


Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove
Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove

Tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst će "zatražiti napredak u reformama", saopštili su iz Delegacije EU u BiH.

Eichhorst će u utorak razgovarati sa Predsjedništvom BiH, a potpredsjedavaće i desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU u Sarajevu 6. i 7. februara, čiji je domaćin Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa BiH kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u BiH zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine", stoji u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Sarajevski forum okuplja visoke funkcionere ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove. Najavljeno je da će se razgovorati o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je i da će Eichhorst razgovarati i sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

Podrška EU otvaranju pregovora sa BiH

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća, koje je pozvalo Evropsku komisiju da do marta ove godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG