Dostupni linkovi

Merkel: Evropi je potrebna fiskalna unija


Angela Merkel nakon govora o eurozoni u njemačkon Bundestagu, 2. decembar 2011. godine.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak da Evropa radi na uspostavljanju "fiskalne unije" sa ciljem da riješi dužničku krizu eurozone.

Zato je neophodan novi Ustav EU koji će formirati takvu uniju i uvesti fiskalnu disciplinu.

Potrebna nam je budžetska disciplina i efikasni mehanizmi za rješavanje krize, rekla je Merkelova.
Merkel: Prema tome, potrebne su nam izmjene postojećeg ili novi Ustav

"Prema tome, potrebne su nam izmjene postojećeg ili novi Ustav," rekla je u njemačka kancelarka u obraćanju Bundestagu njemačka kancelarka, najavljujući "konkretne korake u pravcu fiskalne unije".

"Idemo u Brisel sa tim ciljem, i želim naglasiti da će to dovesti do promjene ugovora i u tom duhu želimo izbjeći stvaranje konflikta između zemalja koje koriste euro i onih van eurozone," rekla je Merkelova.

Ona će se u ponedjeljak sastati sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, koji se, takođe, založio za izmjene Ustava EU.


Lideri EU su pod pritiskom da učine više da riješe problem dužničke krize i spasu EU ali o ostatak svjetske privrede od kolapsa eura.

Tokom sastanka u Parizu u ponedjeljak Sarkozi i Merkelova će dogovoriti zajedničke prijedloge koje će iznijeti na sastanku evropskih lidera naredne sedmice.

Zabrinutost Britanije

Mnogi analitičari vide ovaj samit kao ključan u naporima da se riješi dužnička kriza.

Angela Merkel i Nikola Sarkozi na samitu G20 u Kanu, 2. novembar 2011. godine
Angela Merkel i Nikola Sarkozi na samitu G20 u Kanu, 2. novembar 2011. godine
"Naše smjernice za Evropski savjet u sljedećih nekoliko sedmica su jasne, ali je važno da vam jutros kažem sljedeće: smjernice nemaju nikakve veze sa strahovima, zabrinutošću i optužbama koje trenutno možete čitati i čuti, a koje sugerišu da Njemačka želi dominirati Evropom," poručila je njemačaka kancelarka i objasnila svoje protivljenje prijedlogu Evropske centralne banke (ECB) oko izdavanaja euro obveznica za sve članice eurozone.

"Zajednička odgovornost za tuđe dugove nije prihvatljiva," objasnila je i još jednom precizirala: "Euro obveznice nijesu mjere spašavanja za ovu krizu."

Kao i Sarkozi juče i Merkel je danas odbacila mogućnost da bi nove mjere mogle značiti da nacionalane budžete odborava ili reguliše Brisel:

"Mi ne namjeravamo i veoma smo daleko od toga da naš državni budžet bude kontrolisan ili da ga određuje bilo koja evropska institucija, a to takođe nije ni moguće u prema našem Ustavu."

Evropske akcije odmah su jutros porasle kao reakcija na poziv evropskih lidera za većom ekonomskom integracijom u cilju rješavanja krize ali Merkel upozorava da neće biti lako i da će za izlazak iz krize biti potrebne godine:

"Budućnost eura neodvojiva je od evropskog jedinstva. Put pred nama je dug put i bit će sve, samo ne jednostavan, ali ja sam uvjerena da smo na pravom putu. To je pravi put do našeg zajedničkog cilja: jaka Njemačka u jakoj Europskoj uniji koja će biti od koristi ljudima u Njemačkoj i cijeloj Evropi."

Sarkozi će se u petak sastati sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Parizu. Britanija je zabrinuta zbog mogućeg uticaja eurokrize jer bi mogla ostati na marginama zajedno sa drugim zemljama koje nijesu članice eurozone.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG