Dostupni linkovi

Merkel: Evropi je potrebna fiskalna unija


Angela Merkel nakon govora o eurozoni u njemačkon Bundestagu, 2. decembar 2011. godine.
Angela Merkel nakon govora o eurozoni u njemačkon Bundestagu, 2. decembar 2011. godine.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak da Evropa radi na uspostavljanju "fiskalne unije" sa ciljem da riješi dužničku krizu eurozone.

Zato je neophodan novi Ustav EU koji će formirati takvu uniju i uvesti fiskalnu disciplinu.

Potrebna nam je budžetska disciplina i efikasni mehanizmi za rješavanje krize, rekla je Merkelova.
Merkel: Prema tome, potrebne su nam izmjene postojećeg ili novi Ustav

"Prema tome, potrebne su nam izmjene postojećeg ili novi Ustav," rekla je u njemačka kancelarka u obraćanju Bundestagu njemačka kancelarka, najavljujući "konkretne korake u pravcu fiskalne unije".

"Idemo u Brisel sa tim ciljem, i želim naglasiti da će to dovesti do promjene ugovora i u tom duhu želimo izbjeći stvaranje konflikta između zemalja koje koriste euro i onih van eurozone," rekla je Merkelova.

Ona će se u ponedjeljak sastati sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, koji se, takođe, založio za izmjene Ustava EU.


Lideri EU su pod pritiskom da učine više da riješe problem dužničke krize i spasu EU ali o ostatak svjetske privrede od kolapsa eura.

Tokom sastanka u Parizu u ponedjeljak Sarkozi i Merkelova će dogovoriti zajedničke prijedloge koje će iznijeti na sastanku evropskih lidera naredne sedmice.

Zabrinutost Britanije

Mnogi analitičari vide ovaj samit kao ključan u naporima da se riješi dužnička kriza.

Angela Merkel i Nikola Sarkozi na samitu G20 u Kanu, 2. novembar 2011. godine
Angela Merkel i Nikola Sarkozi na samitu G20 u Kanu, 2. novembar 2011. godine
"Naše smjernice za Evropski savjet u sljedećih nekoliko sedmica su jasne, ali je važno da vam jutros kažem sljedeće: smjernice nemaju nikakve veze sa strahovima, zabrinutošću i optužbama koje trenutno možete čitati i čuti, a koje sugerišu da Njemačka želi dominirati Evropom," poručila je njemačaka kancelarka i objasnila svoje protivljenje prijedlogu Evropske centralne banke (ECB) oko izdavanaja euro obveznica za sve članice eurozone.

"Zajednička odgovornost za tuđe dugove nije prihvatljiva," objasnila je i još jednom precizirala: "Euro obveznice nijesu mjere spašavanja za ovu krizu."

Kao i Sarkozi juče i Merkel je danas odbacila mogućnost da bi nove mjere mogle značiti da nacionalane budžete odborava ili reguliše Brisel:

"Mi ne namjeravamo i veoma smo daleko od toga da naš državni budžet bude kontrolisan ili da ga određuje bilo koja evropska institucija, a to takođe nije ni moguće u prema našem Ustavu."

Evropske akcije odmah su jutros porasle kao reakcija na poziv evropskih lidera za većom ekonomskom integracijom u cilju rješavanja krize ali Merkel upozorava da neće biti lako i da će za izlazak iz krize biti potrebne godine:

"Budućnost eura neodvojiva je od evropskog jedinstva. Put pred nama je dug put i bit će sve, samo ne jednostavan, ali ja sam uvjerena da smo na pravom putu. To je pravi put do našeg zajedničkog cilja: jaka Njemačka u jakoj Europskoj uniji koja će biti od koristi ljudima u Njemačkoj i cijeloj Evropi."

Sarkozi će se u petak sastati sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Parizu. Britanija je zabrinuta zbog mogućeg uticaja eurokrize jer bi mogla ostati na marginama zajedno sa drugim zemljama koje nijesu članice eurozone.
XS
SM
MD
LG