Dostupni linkovi

Angela Merkel treći put kancelarka


Angela Merkel
Angela Merkel
Treći je mandat Angele Merkel na mestu nemačke kancelarke. U prvom krugu glasanja, ogromnom većinom glasova poslanika Bundestaga, ponovo je izabrana

Za Merekelovu su glasala 462 poslanika od ukupno 621 predatih važećih glasačkih listića. Protiv je bilo 150, a uzdržanih devet poslanika. Ponela je epitete “kancelarka većine”. Dnevnik “Špigl” konstatuje da smo svedoci vrhunca političke karijere Angele Merkel.

Ona obećava “čvrstu socijalnu politiku, prosperitet i socijalnu zaštitu”, što su smernice koje je svom kabinetu i ranije zacrtala. U zadržavanju tog pravca treba tražiti i objašnjenja što u samom kabinetu neće previše toga menjati:

Volfgang Šojble je bio i ostaće ministar finansija u narednom mandate. Imamo šansu da stvorimo uslove u kojem naredne generacije neće napraviti nikakve nove dugove i nadam se da ćemo to ostvariti. Volfgang Šojble se takođe zalaže za stabilnost evra i uvezivanje svih stavki bitnih za Evropu.”

Šojble je, iako stara, u ovom trenutku najznačajnija odluka Merkelove. On će ostati na čelu procesa u koji su ušli ministri finansija Evropske unije sa ciljem formiranja bankarske unije. Od trenutka kada će se to i dogoditi ne deli mnogo vremena, poručio je sam Šojble, najavljujući da nakon što ministri država članica razrade još nekoliko detalja, dogovor se može očekivati već u pretposlednjoj sedmici 2013. godine.

Kao lideri najsnažnije evropske ekonomije, Nemačka i Merkelova takvu završnicu mogu pripisati u uspeh svojih nastojanja. Ona sama podvlači da ekonomija ostaje možda najbitnije, ali ne i isključivo pitanje:

“Nova ministarka odbrane biće Ursula von der Lijen. Oni koji je poznaju znaju za njen uporedni interes za spoljnu i socijalnu politiku”, najavila je Merkelova zacrtavajući kao cilj svog trećeg mandata razrađivanje takve politike, koja ni jedno od značajnih evropskih pitanja neće ostaviti po strani.

Novu ministarku već iščekuje prvi izazov. Kako odgovoriti na potez Rusije koja je rasproedila nekoliko raketnih baterija tipa "Iskander-M" u Kaljiningradskoj oblasti, koja se nalazi u blizini granica EU. Nemački “Bilt” prenosi ocenu zvanične Moskve, da se ovim potezom ne krši niti jedan međunarodni ugovor, dok portarolka Stejt dipartmenta Meri Harf iznosi zabrinutost Vašingtona.

“Kontaktirali smo Moskvu i pozvali je da ne preuzima nikakve poteze koji bi destabilizali region”.

Natrag u Belinu, Angela Merkel samouverno, blago nasmejana pred svetskim kamerama prima čestitke. Jedan od poslanika joj pred kamerama poklanja i cveće, a reporter BBC-ija Stiven Evans podcrtava da je upravo ona izložena pritisku koalicionih partnera socijaldemokrata usmerenih ka definisanju odnosa sa režimom u Rusiji:

“Ovde debata traje. Na primer socijaldemokrate postavljaju pitanje odnosa sa Vladimirom Putinom. Postoje zabrinutosti zbog stanja ljudskih prava u Nemačkoj, na šta ne podseća samo predsednik Nemačke. Sa socijaldemokratama kao srcem vlade postavlje se pitanje omekšavanja odnosa prema Putinu”.

Ostaju izazovi, kako god da ih reši, Angela Merkel ostaje i liderka najdugovečnijeg vladajućeg perioda u Nemačkoj od završetka Drugog svetskog rata. Njeni demohrišćani čine najjaču parlamentarnu opciju sa 311 poslanika, njeni koalicioni partneri donose 193 glasa, dok je opoziciji preostalo svega 127 mesta, za zelene i levičare. Vladajući saziv Bundestaga čini čvrst blok vlasti koji može biti doveden u pitanje samo u slučaju eventualnih budućih teških iskušenja.
XS
SM
MD
LG