Dostupni linkovi

Ministar pravde Crne Gore isključen iz 'Pokreta Evropa sad'


Andrej Milović, Podgorica, 9. februara 2024.
Andrej Milović, Podgorica, 9. februara 2024.

Aktuelni ministar pravde Crne Gore i član Predsjedništva "Pokreta Evropa sad" (PES) Andrej Milović, isključen je u nedjelju iz stranke, saopšteno je iz Pokreta koga vodi crnogorski premijer, Milojko Spajić.

Milovićeva pozicija u vladi "ostaje otvorena" uoči njene planirane rekonstrukcije, navode u PES-u.

Milović je isključen većinom glasova predsjedništva i taj potez dolazi dan nakon što je Pokret napustio jedan od njegovih osnivača, zamjenik predsjednika PES-a i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

U saopštenju PES-a nisu navedeni razlozi isključenja Milovića, koji je u posljednje vrijeme u žiži javnosti zbog odbijanja da Turskoj izruči njenog državljanina Binalija Čamgoza, optuženog u toj zemlji za više teških krivičnih djela, podsjeća Beta.

Milović je tu odluku donio bez konsultacija sa Spajićem.

Predsjedništvo PES-a je konstatovalo ostavku zamjenika predsjednika PES-a Jakova Milatovića i raspustilo dva stranačka odbora, u Podgorici i Baru.

Milatović je u subotu posredstvom mreže X obavijestio javnost da napušta Pokret, jer je "dosadašnji način rada suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom stvaranja".

Iz PES-a su na takav potez odgovorili stavom da je "odavno primjetna namjera Milatovića da opstruira rad vlade i PES-a", i da je "dobro što je shvatio da je vrijeme da napusti Pokret, kako društvo ne bi trpjelo zbog ličnih nezadovoljstava".

Milatović i Spajić su osnovali Pokret u junu 2022. godine, doveli ga do vlasti u Podgorici i na državnom nivou.

Međutim, već godinu traju razmirice između dvojice čelnih ljudi PES-a, pa analitičari smatraju da je ovakav rasplet očekivan.

Za sada nije poznato da li će Milatović osnovati sopstvenu stranku.

Analitičari procjenjuju da bi se kriza u PES-u mogla negativno odraziti na stabilnost Vlade i izazvati skoru rekonstrukciju.

XS
SM
MD
LG