Dostupni linkovi

Anan u Siriji: Dogovor sa Asadom o okončanju nasilja


Kofi Anan stigao je u Damask
Kofi Anan stigao je u Damask
Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan u Damasku u ponedeljak razgovara sa sirijskim zvaničnicima o svom planu okončanja krize u toj zemlji. Anan se u okviru posete Siriji, sastao i sa predsednikom Bašarom al- Asadom.

Po završetku susreta, Anan je izjavio da je imao “iskren i konstruktivan” razgovor sa Asadom.

“Dogovorili smo se kako okončati nasilje i o tim predlozima ću razgovarati s predstavnicima opozicije” rekao je Anan.

Uoči odlaska u Damask, Anan je u intervjuu francuskom listu Le Monde priznao da nije uspeo u svojoj dosadašnjoj misiji i dodao da je od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o rešavanju sirijske krize.

Dan pred dolazak Anana u Siriju, al-Asad je optužio SAD da pomažu "bandama" da destabilizuju njegovu zemlju i poručio je da neće otići s vlasti.

"Sjedinjene Države su deo sukoba. One pružaju zaštitu i političku podršku tim bandama da destabilizuju Siriju", rekao je Asad u intervjuu za nemačku televiziju ARD.

Prema transkriptu razgovora, koji je ova televizija objavila pre emitovanja kompletnog intervjua, sirijski predsednik je poručio da neće otići s vlasti, već da će nastaviti da se suočava sa izazovom pred kojim se Sirija nalazi.

"Predsednik ne treba da beži od izazova, a mi se sada u Siriji suočavamo sa nacionalnim izazovom", kazao je Asad u intervjuu koji će biti emitovan kasnije danas, prenela je agencija Frans pres.

Sirijski predsednik je, međutim, istakao i da ne isključuje mogućnost pregovora sa Vašingtonom.

"Mi nikada ne zatvaramo vrata ni za jednu zemlju na svetu i ni za jednog zvaničnika, sve dok žele da pomognu da se reši problem u Siriji, pod uslovom da su ozbiljni i iskreni", rekao je Asad.

Na konferenciji "Prijatelji Sirije" održanoj u petak, predstavnici arapskih i zapadnih država zatražili su od Saveta bezbednosti UN-a obavezujuću rezoluciju, s pretnjama sankcijama Damasku.
XS
SM
MD
LG