Dostupni linkovi

Analitičari: Prodaja Telekoma Srbije je loš potez


Zgrada Telekoma Srbije
Zgrada Telekoma Srbije
U sredu se očekuje da radna grupa Vlade Srbije objavi detalje u vezi sa ponudom Telekoma Austrija o kupovini paketa akcija Telekoma Srbija u vrednosti od 1, 4 milijarde evra. Proceduru od samog starta prate brojne kontroverze, od produžetka roka za poboljšanje ponude jedinom ponuđaču, ali i kritike stručne javnosti kako nije trenutak ali ni adekvatna cena za prodaju najprofitabilnijeg državnog preduzeća.

Hoće li od srede krenuti procedura za titular novog vlasnika nad Telekomom Srbija najskuplje je pitanje koje javnost Srbije čeka posle prvomajskih praznika. Prodaja je od samog početka krenula trapavo. Za ponuđenih 51 odsto akcija tražilo se 1,4 milijarde evra. Austrijska ponuda je 850 miliona za akcije i 450 za investicije. Usledio je neuobičajeno i mimo procedure dodatni rok za poboljšanje ponude.

Malo ko zna prave motive ovakvog postupka Vlade Srbije. I dok se čeka završetak dodatnog roka za poboljšanje ponude. Aleksandra Smiljanić bivša ministarka telekomunikacija i dalje tvrdi da je prodaja Telekoma loš potez.

Upozorava da će prodajom nacionalnog operatera cene usluga značajno poskupeti, dok će s druge strane smanjiti procenat inevesticija.

„Naime u poslednjih pet godina Telekom Srbija je investirao oko 1, 3 milijarde evra, oko 270 miliona na godišnjem nivou.Čuli smo da Telekom Austrija u svoju ponudu uključuje 450 miliona evra za tri godine. To je znači 150 miliona evra godišnje. A takođe Telekom Austrija je mnogo zadužena kompanija, u svakom smislu mnogo više nego Telekom Srbija. U tom smislu se može očekivati manje investicija”,
upozorava Aleksandra Smiljanić.

Istovremeno sa brojnim nepoznanicama ili strogo čuvanim poslovnim tajanama krenula su nagađanja. Telekom Austrije predaće u sredu novu ponudu za kupovinu dela vlasništva Telekoma Srbije koja će biti "drugačija od prvobitne", piše bečka štampa, pozivajući se na izvore u austrijskom koncernu. Ne navodi se da li promenjena ponuda znači i povećanje prvobitno ponuđene sume od 840 miliona evra.

Sve što se do sada događalo u vezi prodaje Telekoma Srbije, stvorilo je konfuziju koja ne odgovara građanima Srbije, ocenio je konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija, uoči finala roka koji austrijski Telekom ima da popravi svoju ponudu.

„Vi ako imate jednu ponudu koja ne odgovara zahtevima tendera, pa pokušavate da od nje napravite nešto, onda je normalno da gubite potpuno mogućnost kontrole procesa. I to se u ovom momentu vrlo jasno vidi, jer se nagoveštava da OTE odustaje od svog dela prodaje, da će prodavati svoje akcije svojim kanalima. Dakle ne u paketu sa našim. To ustvari znači da naša državna uprava ne može da kontroliše čitav proces”, kaže Bušatlija.

Najgora solucija

Otpuštanje zaposlenih takođe je realno očekivati, kaže Aleksandra Smiljanić, kao i odliv ogromnog deviznog kolača koji operator ostvaruje na tržištu Srbije. Nekadašnja ministarka za telekomunikacije veruje da će vladina radna grupa uspeti da proceni sve parametre i da odustane od prodaja Telekoma.
Mahmud Bušatlija

„Ja se iskreno nadam da je jedna takva situacija moguća. Ne znam tačno da li je to zbog toga što Telekom Austrija ne može da ponudi više novca, jer je previše zadužen, ili je vlada shvatila da je to loš potez. Nadam se da je Vlada shvatila da je to loš potez”, podvlači Aleksandra Smiljanić.

Kako do danas pokazuje zamršeni tenderski mozaik, sve je izvesnije da će Telekom Srbija za svojih 31 odsto akcija dobiti onoliko para koliko je i tražio- 850 milona, ali bez 20 odsto akcija grčke OTE.

Poslednji nastup premijera Mirka Cvetkovića u Skupštini Srbije, pre samo desetak dana nagoveštavao je takav ishod, jer je on govorio kao da je stvar završena, a jedina dilema po njemu je bila kako će se potrošiti novac od prodaje.

Ako do prodaje "Telekoma" i dođe, novac mora da uđe u budžet, a potom bi se rasporedio po prioritetima. Prioritet ove godine biće predizborna kampanja.

„To je najgora solucija koja se može desiti. Čak i solucija da se plate neka naša dugovanja nije povoljna za građane Srbije iz prostog razloga što je nivo zaduženosti i kvalitet našeg zaduženja takav da ukoliko mi prodamo neku našu imovinu da bismo začepili jednu rupu, treba se zapitati šta će sledeća vlada naredne godine, kada u isti problem dođe - šta će onda prodati. Na koji ćemo način izaći iz akumuliranih problema koji će se samo zaoštriti prodajom Telekoma”, ukazuje Bušatlija.

Telekom Austrija u Srbiji već poseduje mobilnu mrežu Vip Mobile.

Preuzimanjem vlasništva od Telekoma Srbije, austrijska kompanija bi sa dve mreže mobilne telefonije pokrivao 70 odsto tržišta, što ne dopuštaju propisi Evropske unije o slobodnoj konkurenciji.

Spekuliše se da će nemački Telekom, koji ima vlasnički udeo u grčkoj kompaniji OTE, preuzeti VIP i tako izvući austrijskog operatera iz mreže monopola.
XS
SM
MD
LG