Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žuti prsluci u Hrvatskoj nemaju budućnost?


Protest "žutih prsluka" u Francuskoj, ilustrativna fotografija

I u Hrvatskoj pokušava se organizirati prosvjede „žutih prsluka“. Ovog vikenda bilo ih je stotinjak, za sljedeći vikend najavljuju da će ih biti mnogo više i da će biti odlučniji. Analitičari im ne predskazuju neku perspektivu, jer se – kažu – hrvatskim građanima ogadila ne samo sistemska, nego i antisistemska politika.

Tridesetak građana u žutim prslucima prosvjedovalo je ovog vikenda na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića i na Markovom trgu pred zgradom Vlade, i još stotinjak u Puli. Njihov neformalni lider i inicijator akcije, dopredsjednik izvanparlamentarne protestne stranke Slobodna Hrvatska Ivan Pokupec.

„Okupimo se, ovo je za sve građane Republike Hrvatske, koliko god nas pokušavaju razdijeliti na lijeve i desne. Ovdje smo svi kao građani, a poruka za našu vladu je – nemojte nas pokušavati ignorirati, jer iduću subotu dolazimo još odlučnije! Dakle, mi ćemo predložiti ljudima što dalje, a nije isključena blokada prometa ili dolazak na kućne adrese članova Vlade.“

Prosvjed je na inicijativu Slobodne Hrvatske organiziran preko facebook stranice „Žuti prsluci Hrvatska“, koja je od 9. prosinca kada je kreirana dobila već 16 i po tisuća članova. Slobodna Hrvatska nastala je pred dvije godine, kada se dio članova protestne stranke Živi zid otcijepio i krenuo svojim putem. Pokupec je već ranije privođen jer je jajima, a potom kombinacijom jaja i trulih rajčica gađao nakon jednog skandala Ministarstvo zdravstva i sjedište HDZ-a. Ovi prosvjedi nisu im prvi – već su ovoga ljeta u par navrata blokirali prometnice po Hrvatskoj u akciji „Ugasi motor!“ zbog visokih cijena benzina i visokih trošarina, ali bez nekog konkretnijeg rezultata.

Po ocjeni političkog analitičara Jasmina Klarića sa portal telegram.hr u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE), više je razloga zašto ne postoji prostor da „žuti prsluci“ postanu u Hrvatskoj značajniji pokret.

„Jedan od glavnih razloga je da su Hrvati općenito neskloni prosvjedima. U ovih skoro 30 godina samostalnosti jedini upečatljivi prosvjed kojeg se svi sjetimo je prosvjed za Radio 101. A on se dogodio prije 22 godine! Nakon toga mi uopće nismo imali neki veliki prosvjed i uopće ne postoji ni kultura prosvjedovanja.“

Građani Hrvatske ne vide da bi na ulici mogli prmijeniti stvari: Tomislav Klauški
Građani Hrvatske ne vide da bi na ulici mogli prmijeniti stvari: Tomislav Klauški

Kolumnist dnevnih novina 24sata Tomislav Klauški za RSE problem vidi u tome da građani znaju da od toga neće biti koristi.

„Ja mislim da je jedan od glavnih problema kod izlaska Hrvata na ulice u činjenici da oni nemaju nadu da bi time mogli nešto bitno promijeniti u društvu. U nekim demokratski razvijenijim društvima na ulicu se izlazi kada ima nade da bi se moglo smijeniti vlast, da bi mogla doći nova garnitura, da bi se mogle izboriti neke suštinske promjene u društvu… U Hrvatskoj očito to ljudi ne mogu prepoznati - ni kod aktualne garniture da je sposobna za promjene, niti kod oporbe ili nekih novih političkih snaga da će na političku scenu donijeti neko bitno poboljšanje.“

Klarić upozorava da je dodatni problem u tome da građani svaki antisistemski prosvjed poput ovog automatski povezuju sa – kako kaže – „ludiranjem“ jednog od sadašnjih lidera parlamentarnog antisistemskog Živog zida Ivana Pernara 2011. i 2012. godine, kada su građani iz večeri u večer obilazili stranačka sjedišta i medije, i dolazili pod prozor najistaknutijim političarima.

„Tako da kod nas ne samo da se mainstream politika na neki način ogadila biračima, nego ni antisistemska politika nema baš neki ugled među hrvatskim građanima.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG