Dostupni linkovi

Grabar Kitarović - stranačka predsjednica, a ne predsjednica svih građana


Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović

Dva jarcana brvnu - tako je jedan politički analitičar opisao ponašanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića povodom njenog traženja da Vlada sazove sjednicu na kojoj bi je obavijestili što Vlada radi da zemlja iziđe iz krize, nonšalantnog odgovora iz premijerovog kabineta i njenog zaključka kako bi premijer najbolje pomogao da Hrvatska iziđe iz krize tako da – da ostavku.

Takvo njeno ponašanje debelo prekoračuje skromne ovlasti koje ima hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, upozoravaju poznavatelji. Politički analitičar Ivan Rimac ocijenio je kako je njen poziv da Milanović podnese ostavku u funkciji unošenja kaosa u politički sustav.

„Vlada ne podnosi račun o svom radu predsjedniku Republike, nego Saboru. Ovo sve liči na šator u Savskoj i vladanje državom iz šatora. Ovo nije Libija i naša predsjednica nije Gadafi!“, kaže Rimac.

Rimac je gostujući u emisiji javnog radija apelirao da premijer sazove sjednicu Vlade na teme koje predsjednica predlaže – kako povećati zaposlenost, pogotovo mladih, kako zaustaviti depopulaciju, kako povlačiti više novaca iz europskih fondova, kako riješiti pitanja sa susjedima i kako riješiti energetsku neovisnost zemlje.

„Takva sjednica Vlade bi trebala biti održana, a ne da se premijer ponaša kao drugi jarac na brvnu koji samo gleda – tko će koga skinuti sa brvna! Sa druge strane, pozivam i predsjednicu da se drži svojih ovlasti, da pročita Ustav i da pogleda na što se sve zaklela prema svim građanima Hrvatske“, rekao je Rimac.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

Politički analitičar Žarko Puhovski ovako opisuje iskrenje na relaciji predsjednica – premijer:

„Bezvezna, izmišljena tema uvrijeđenosti koja je postala prvorazredna politička tema."

On tvrdi da Kolinda Grabar Kitarović - napadajući kao predsjednica premijera Milanovića - u stvari pomaže predsjedniku SDP-a Milanoviću u kampanji za parlamentarne izbore krajem godine.

„To je meni potpuno šokantno! Zoranu Milanoviću nije trebalo ništa drugo nego ovo! Čitava njegova taktika od izborne pobjede Kolinde Grabar Kitarović jest – danonoćni sukob da bi mobilizirao svoje ljude, jer su shvatili da je Karamarko bio u pravu, a Josipović u krivu: ne možeš dobiti sve građane, ali možeš dobiti 'svoje'. Dajte da držimo 'svoje'!“

Hoće li ovakve tenzije na relaciji predsjednica - premijer potrajati do parlamentarnih izbora? Po ocjeni političke analitičarke Jasmine Popović, to ovisi o pameti s obje strane.

„S jedne strane na našoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović je da pogleda što je doista racionalno vođenje politike u Hrvatskoj, a sa druge strane na Zoranu Milanoviću je da procijeni – jesu li sukobi sa predsjednicom to što njemu daje veću šansu da dobije te parlamentarne izbore za koje svi većinom smatraju da su već unaprijed izgubljeni? Jer o pobjedi HDZ-a se govori kao o gotovoj stvari“, kaže Popović.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Kolegica Popović je od nove predsjednice očekivala primjerice da riješi situaciju sa prosvjednicima u Savskoj, i da pokuša naći modus dijaloga s premijerom, pa – ako ne ide – da izvijesti javnost o tome.

„To bi – po meni – bio nekakav normalan tok stvari. Ovo što se dogodilo jučer je u stvari jedan neobičan tok stvari – da se prvo pošalje pismo u kojem se traži ostavka, da se popodne šalje pismo u kojem se traži sastanak i ozbiljan razgovor o Vladi zbog njezinih loših rezultata. To je sve nekako postavljeno naglavce, i daje nam naslutiti da se ovdje predsjednica ponaša više kao članica HDZ-a – iako formalno to više nije – nego kao predsjednica države koja je obećala da će raditi u interesu naroda", kaže Jasmina Popović, te zaključuje:

"Ovo je jedan čisto politički potez, po meni vrlo nespretan, koji je na kraju završio njezinim porazom u toj igri.“

XS
SM
MD
LG