Dostupni linkovi

Analitičar u Hagu: ABiH u Srebrenici zakonito napadnuta, civili nikako


Richar Butler na suđenju Ratku Mladiću, 16. rujan 2013.
Richar Butler na suđenju Ratku Mladiću, 16. rujan 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavio se višednevni iskaz američkog vojnog analitičara Richarda Butlera, vezan uz rekonstrukciju događaja u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

U završnici unakrsnog ispitivanja, Butler je Mladićevoj obrani potvrdio tezu da je Armija BiH (ABiH) unutar Srebrenice bila „legitiman“ cilj napada VRS-a, no pri tom i naglasio – kako je napad na srebreničke civile bio „nelegalan“.

Rekonstrukciju ubijanja, prema optužnici preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, Butler je napravio nakon višegodišnje istrage te usporedbe presretnutih razgovora srpskih oficira i zaplijenjenih dokumenata VRS-a. No prilikom istrage Butler je iz UN-ovih dokumenata dobio uvid u napade 28. divizije ABiH na okolna srpska sela unatoč sporazumu o demilitarizaciji zone enklave Srebrenica iz 1993. godine.

„Operativna grupa 8 unutar 28. divizije ABIH nikada nije razoružana“, naveo je nalaz spomenut u svom izvještaju analitičar.

Butler je zato branitelju Dejanu Ivetiću potvrdio da je VRS imala pravo napasti ABiH unutar Srebrenice, no ne i civilno stanovništvo koje je prilikom napada također stradalo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:46 0:00
Direktan link

Branitelj Ivetić je pokušao prikazati kako su civilni objekti, odnosno njihove kuće mogle biti cilj napada ukoliko su njihovi žitelji bili naoružani. No Butler, koji trenutno za vladu SAD-a istražuje ratne zločine američkih vojnika, nije se s tim složio, navodeći kao primjer pretrage civilnih domova u Iraku.

„Jedino ukoliko se pucalo iz tih kuća one su se mogle smatrati metom, ne ako bi se tamo samo pronašlo oružje“, naveo je Butler koji je istaknuo da UNPROFOR nije imao dovoljno osoblja kako bi osigurao poštivanje demilitarizacije Srebrenice.

Kako bi osporio glavni iskaz Butlera o tome kako je cilj VRS-a bio protjerati Srebreničane još od 1992. godine, Ivetić je pokušao prikazati - kako bošnjačko stanovništvo nije otišlo prisilno, nego da je samo željelo otići iz zauzete Zaštićene zone UN-a, iz koje ih ABiH nije željela pustiti još od 1993. godine.

To se prema obrani sprovelo u organizaciji UNPROFOR-a 1995. godine, a ne VRS-a.

Pri tom je obrana pustila video snimke sa sastanka u bratunačkom hotelu Fontana gdje je 12. srpnja 1995. godine general Mladić razgovarao o uvjetima predaje s predstavnicima UNPROFOR-a i bošnjačkog stanovništva koje se sklonilo u bazu Nizozemskog bataljona UN-a u Potočarima.

Nakon što je samo želio komentar Butlera o određenim riječima generala Mladića u kojima predstavnicima govori da će Srebreničani moći otići kuda god žele „na četiri strane svijeta“, predsjedavajući sudac Alphons Orie je upozorio branitelja Ivetića da se treba osvrnuti na cijeli kontekst sastanka. Kao i na sve riječi koje je optuženi uputio predstavnicima Bošnjaka, kao što su „opstati ili nestati“.

(VIDEO: Sastanak u hotelu Fontana)


Po završetku Butlerovog iskaza u utorak, očekuje se svjedočenje insajdera Manojla Milovanovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba VRS, koji je na više suđenja identificirao zaplijenjene Mladićeve ratne bilježnice i potvrdio njihovu autentičnost.

Bivši Mladićev blizak suradnik tijekom rata svjedočiti će i o funkcioniranju Glavnog štaba VRS te zapovjednom lancu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG