Dostupni linkovi

Mala promjena iranske strategije u Siriji uprkos izvještajima o povlačenju


Pripadnik Iranske revolucionarne garde, ubijen u Siriji, sahranjen je u Iranu.
Pripadnik Iranske revolucionarne garde, ubijen u Siriji, sahranjen je u Iranu.

Devet godina nakon što je moćna Iranska revolucionarna garda (IRGC) rasporedila vojne savjetnike i borce u Siriju kako bi podržala predsjednika Bašara al-Asada, izraelski i američki zvaničnici rekli su da Teheran smanjuje prisustvo u Siriji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Analitičari su za RSE rekli da u izvještajima o kretanju snaga nema naznaka da Iran mijenja svoju regionalnu strategiju vođenu političkim, ideološkim i sigurnosnim interesima.

Izraelski vojni zvaničnici kazali su nedavno da je Teheran izvukao neke svoje snage iz Sirije i evakuisao vojne baze u blizini granice s Izraelom zbog povećanja izraelskih zračnih napada na iranske ciljeve.

Izrael ne raspravlja o svojim vojnim operacijama, ali zvaničnici su se zavjetovali da će održavati pritisak na Iran, a ministar obrane Naftali Benet rekao je 5. maja da "Iran nema šta raditi u Siriji ... [i] nećemo se zaustaviti prije nego što napuste Siriju."

Govoreći prošle sedmice na virtuelnom sastanku, američki specijalni izaslanik za Siriju Džejms Džefri (James Jeffrey) rekao je da Teheran smanjuje svoje prisustvo u Siriji, što je povezao sa strogim američkim sankcijama koje su pogodile iransku privredu.

Nedostatak gotovine

Pandemija korona virusa također je teško pogodila Islamsku Republiku - službeno je zarazila više od 116.000 ljudi i ubila gotovo 7.000 - a rekordno niske cijene nafte dodale su ekonomskim izazovima Irana.

Na vojnoj fronti, atentat američke vojske 3. januara na visokog iranskog generala Kasema Soleimanija, koji je vodio regionalne aktivnosti moćnog IRGC-a, nanio je težak udarac Islamskoj Republici.

"Vidimo nešto povlačenja snaga kojima komanduje Iran. Neki od njih su taktički jer se trenutno ne bore, ali tu je i nedostatak novca", rekao je Džefri 13. maja na tribini koju je organizovao vašingtonski Institut Hadson (Hudson Institute).

Ali analitičari kažu da nema naznaka da Iran napušta Siriju, jedinu arapsku zemlju koja je stala na stranu Islamske Republike tokom rata s Irakom 1980-1988.

Teheran je bio ključan u pružanju finansijske i vojne pomoći Siriji u devetogodišnjem građanskom ratu, dok je sirijsko područje koristio za postizanje svojih regionalnih ciljeva.

Jedinice Iranske revolucionarne garde lansirale su raketu s neotkrivenog mjesta u zapadnom Iranu prema bazama Islamske države u Siriji.
Jedinice Iranske revolucionarne garde lansirale su raketu s neotkrivenog mjesta u zapadnom Iranu prema bazama Islamske države u Siriji.

Raz Zimt, iranski analitičar iz Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, izjavio je za RSE da su komentari izraelskih zvaničnika o povlačenju Irana iz Sirije "pretjerani, dijelom i zbog političkih razloga".

"Zapravo se broj teretnih letova između Irana i Sirije [povećao] od aprila 2020.", rekao je. "Stoga je to, u najmanju ruku, taktičko povlačenje ili preusmjeravanje, a ne povlačenje Irana iz Sirije."

Zimt je rekao da je IRGC od početka svog djelovanja u Siriji prilagodio svoj način rada trenutnim okolnostima.

Na primjer, vidjeli smo u prošlosti da je Iran, kada je povećao zračne operacije protiv iranskih ciljeva u Siriji, dio svoje aktivnosti preusmjerio na sjeverne dijelove Sirije i sirijsko-iračku granicu kako bi zaštitio svoje ciljeve od izraelskih napada. Nema sumnje da u posljednje dvije godine Iran smanjuje prisustvo IRGC-a u Siriji, koje je mnogo manje potrebno nego prije", dodao je.

Lokalni zaposlenici

Zimt je rekao da je, iako se broj snaga IRGC-a smanjio s nekoliko hiljada na nekoliko stotina, Teheran nastavio regrutovati Sirijce i šiitske borce da zadrže mjesta iranskih snaga.

"Iran je uvijek favorizovao korištenje lokalnih snaga zbog direktne vojne uključenosti. To je manje rizično za iranske borce i jeftinije."

Kazao je da će američke sankcije u određenoj mjeri ograničiti sposobnost Teherana da pomaže svojim saveznicima u regiji. Ali to ne znači promjenu kursa.

"Naše iskustvo s Iranom pokazalo je da ekonomska razmatranja nikada nisu bila glavni pokretač u njegovoj regionalnoj politici," rekao je. "Iran je nastavio pomagati svoje saveznike i intervenisati u regiji čak i pod ozbiljnim ekonomskim ograničenjima, jer smatra da je njegovo regionalno učešće i uticaj od vitalnog nacionalnog interesa."

Ali Alfoneh, viši saradnik Instituta za arapske zalivske zemlje u Vašingtonu, koji pažljivo prati aktivnost IRGC-a u Siriji, rekao je da nije upoznat s vjerodostojnim podacima o iranskom vojnom povlačenju iz Sirije.

"Ono što vidim su kretanja trupa unutar Sirije: od Deir al-Zor-a do većeg sjedišta u Palmiri, zajedno s nekim drugim taktičkim potezima uslijed najnovije runde izraelskih zračnih napada", rekao je.

Govoreći prošle sedmice, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Jadlin doveo je u pitanje izvještaje o potpunom iranskom povlačenju iz Sirije.

"Iranci ne odlaze - ne vjerujem u taj argument", izjavio je Jadlin za Jerusalem post (The Jerusalem Post), dodajući da bi se Teheran mogao sve više oslanjati na šiitsku miliciju u Siriji.

Harecov (Haaretz) bloger Šemuel Meir, bivši analitičar Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i istraživač s Univerziteta u Tel Avivu, kaže da su IDF-ovi brifinzi o Iranu izvijestili o "smanjenju organizovanih iranskih vojnih snaga i evakuaciji vojnih snaga iz Sirije", što odvojeno je od šiitskih boraca koje je IRGC regrutovao.

Rekao je da Iran može prilagoditi svoju politiku promjenjivoj stvarnosti na terenu.

"Još je prerano za definitivno utvrđivanje, ali moguće je da je ovo pokazatelj onoga što će nam donijeti budućnost: mogućnost dramatičnog smanjenja iranske prisutnosti u Siriji, ali bez odustajanja od Libana, koji je srž iranskih interesa ", rekao je Meir.

Govoreći 8. maja, američki pomoćnik sekretara za bliskoistočne poslove Dejvid Šenker (David Schenker) sugerisao je da izraelski napadi na iransku imovinu čine da iransko prisustvo u Siriji "postaje sve skuplje."

"Iran je bio uporan u svojim naporima da u osnovi uspostavi uporište na granici Izraela i da uvede napredna oružja i sredstva koja ciljaju Izrael i pokretnu opremu, naravno, preko Sirije do Hezbolaha [u Libanu] s ovakvim kopnenim mostom", rekao je.

"I vidimo više puta, često bez ikakvih izraza odgovornosti, da se ta imovina pogađa skoro redovno, samo nagomilana, i u određenom bi trenutku imalo smisla da Iran želi smanjiti svoje gubitke i smanjiti svoje prisustvo tamo jer ih to sve više košta u pogledu ljudstva i imovine", dodao je.

XS
SM
MD
LG