Dostupni linkovi

Analitičari: Formalizovano štrojenje autonomije


Novi Sad
Skupština Vojvodine velikom većinom je usvojila nov Statut pokrajine koji će biti proglašen nakon što ga republički parlament potvrdi. On je značajno promenjen u odnosu na dokument koji je još na snazi, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavim njegov veći deo. Ova najviša sudska instanca naložila je izmenu Statuta najkasnije do šestog juna.

Političke stranke su uglavnom zadovoljne izmenama ali naglašavaju da je reč o kompromisu. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo još jedan korak ka daljem sužavanju autonomije Vojvodine.

Novi Sad po novom Statutu Vojvodine biće samo administrativni centar pokrajine, glavni izvršni organ biće Pokrajinska Vlada, a ne Vlada Vojvodine, uvodi se termin nacionalne manjine koji će se koristiti paralelno sa izrazom nacionalne zajednice – ovo su neke od novina u tekstu Statuta Vojvodine.

Pored navedenih Vojvodina dobija i takozvane tradicionalne simbole koji će biti u upotrebi zajedno sa već postojećim grbom i zastavom. Oko ovih izmena složile su se skoro sve stranke.

Demokratska stranka koja čini većinu u Skupštini Vojvodine zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i sa Savezom vojvođanskih Mađara nije zadovoljna sa novim tekstom, ali je dala podršku novom Statut, kaže pokrajinski premijer, Bojan Pajtić.

„Današnja sednica šalje dve poruke, jedna je to da Srbija mora učiniti više da obezbedi nezavisnost onim institucijama koje moraju biti slobodne, konkretno mislim na Ustavni sud koji je proglasio neustavnim one delove Statua koji su prepisani iz samog Ustava. Druga poruka je da Ustav mora biti menjan pošto on nije u skladu sa evropskim standardima, on je u nekim delovima nejasan, nedorečen i u tom smislu ovu državu sigurno čeka promena najvišeg pravnog akta Srbije“, smatra Pajtić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Predrag Matejin kaže da je usvojen predlog Statuta u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

„Statut je najbolji u ovom trenutku za Vojvodinu, on je u potpunosti usklađen sa Ustavom. Kroz radnih grupa smo imali dovoljno vremena da svi daju predloge u okviru Ustava. Napravili smo predlog teksta koji je rezultat kompromisa“, naglašava Matejin.

Interesantno je napomenuti da iako je Liga socijaldemokrata Vojvodine u vladajućoj koaliciji, ona nije galasa za Statut. Šef poslaničke grupe LSV, Branislav Bogaroški je pre sednice izjavio da je za njegovu stranku neprihvatljiv Statut, ali da je za to kriv Ustav koji nije u skladu sa evropskim vrednostima.

Predsednik Skupštine Vojvodine, i lider Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor smatra da je proces promene Statuta bio dobar test političke zrelosti.

„Mislim da smo napravili jednu pokaznu vežbu što se tiče otvorenosti prema stavovima koji su drugačiji od onih koje mi zastupamo, pokazali smo da može da se napravi kompromis uprkos drugačijim pogledima na stvari, i ovo je značajnije i od same promene Statuta“, smatra Pastor.

Ovo je samo formalizovanje praznine autonomije Vojvodine, smatra politički analitičar Duško Radosavljević.

„Ovo je samo finale štrojenja autonomije, ali od Ustava iz 2006. godine mi ne možemo govoriti o suštinskoj autonomiji, pošto Vojvodina ima samo prenesene nadležnosti. 2006. godine Vojvodina je dobila manje prava po Ustavu nego za vreme Miloševića iako znamo da tada nije moglo biti reči o suštinskoj autonomiji. Odlukom Ustavnog suda dodatno je umanjeno pravo na autonomiju, to je rezultat Ustava i njegovog rigidnog tumačenja“, naglašava Radosavljević.

On dodaje da je samo pitanje vremena kad će doći do izbora u Vojvodini:

Mi ne znamo kakav je dogovor pao između SNS-a i SVM-a na republičkom nivou, ali sam siguran da je pitanje izbora u Vojvodini samo pitanje vremena.“

Prema najavama iz Skupštine Srbije, poslanici u republičkom parlamentu izjasniće se o Statutu Vojvodine u petak, nakon čega bi on trebalo da bude proglašen u Skupštini Vojvodine.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG