Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amnesty International: rastuće nasilje nad novinarima


Sa predstavljanja Izvještaja AI u Zagrebu, Milena Beader i Marija Sruk, Foto: Enis Zebić

Amnesty International je naglasak u svom najnovijem izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj stavio na rastuće nasilje prema novinarima i diskriminaciju romske djece u obrazovanju. U izvješću je konstatiran napredak u procesuiranju ratnih zločina na domaćim sudovima.

Amnesty International u svom redovitom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava za prošlu godinu pozdravlja napredak u procesuiranju ratnih zločina na hrvatskim sudovima i poziva hrvatske vlasti da nastave sa procesuiranjem svih okrivljenika, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. Također, poziva se hrvatske vlasti da nastave sa ustanovljavanjem istine o sudbini 2.000 osoba nestalih na prostoru Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Amnesty International zabrinut je porastom nasilja u prošloj godini nad novinarima koji su istraživali djelovanje organiziranog kriminala i pratili suđenja za ratne zločine, izvijestila je voditeljica Amnesty International Hrvatska Milena Beader:

«Radi se o slučajevima Ive Pukanića, Nike Franjića, Drage Hedla, Hrvoja Apelta, Dušana Miljuša i Željka Peratovića.»


Novinar „Jutarnjeg lista“ Dušan Miljuš je pred gotovo godinu dana brutalno pretučen zbog pisanja o podzemlju, a počinitelji, a pogotovo naručitelji, još nisu pronađeni. Zamolili smo ga da za naš radio komentira ovo upozorenje Amnesty International. „Možda sam subjektivan – to je veliki problem, ali bojim se da bi mogao biti još i veći,“ kazao je kolega Miljuš:

«S obzirom da se pokazuje da su i organizirani kriminal, pa i političke strukture sve sklonije nasilju nad novinarima i prijetnjama, a s obzirom da se neki slučajevi ne rješavaju, odnosno nemamo reakciju pravosuđa i politike na takve slučajeve osim deklarativnih, onda je činjenica da to treba zabrinjavati, pogotovo u Hrvatskoj koja je još uvijek tranzicijska zemlja, gdje je uloga medija da razotkrivaju i korupciju i organizirani kriminal.»


Amnesty International upozorava na diskriminaciju prema srpskim povratnicima u pitanjima stanovanja i zapošljavanja i na diskriminaciju romske djece u nekim školama, nastavila je Milena Beader:

«Amnesty International smatra da su napravljeni pomaci kada je riječ o obrazovanju romske djece u našim školama. Međutim, i dalje nema podučavanja na romskom jeziku. Smatramo da bi to olakšalo napredak romske djece u procesu obrazovanja. Problemi i sporadična uključenost romskih pomoćnika, kao i pitanje pohađanja predškolskih programa od strane romske djece. Dakle, sve te napore koji se rade, po našem mišljenju treba intenzivirati.»


U tom kontekstu, Amnesty International Hrvatske je zajedno sa Amnesty International Slovenije i drugim europskim organizacijama angažiran u kampanji poboljšanja kvalitete obrazovanja romske djece u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ta se kampanja vodi paralelno sa tri kampanje u kojima je Amnesty International bio angažiran i prošle godine – kampanjom protiv diskriminacije romske djece u Slovačkoj, kampanjom za ženska ljudska prava u Iranu i kampanjom „Pravdom protiv terorizma“.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG