Dostupni linkovi

Broj smrtnih kazni povećan za 90 posto


Plakat Amnesty International - Stop smrtnim kaznama u Bjelorusiji
Plakat Amnesty International - Stop smrtnim kaznama u Bjelorusiji

U novom izvještaju međunarodne organizacije Amnesti Internešnal (Amnesty International) navodi se da je u prošloj godini broj smrtnih kazni povećan za više od 90 posto. Kako se navodi u svijetu je tokom prošle godine najveći broj smrtnih kazni izvršen u Kini, dok je Bjelorusija ostala jedina evropska zemlja koja primjenjuje smrtnu kaznu.

U svom godišnjem izvještaju organizacija za odbranu ljudskih prava zabiljeležila je u protekloj godini gotovo 2.400 pogubljenja u 25 zemalja, što znači sedam dnevno. U istom periodu gotovo 9.000 ljudi osuđeno je na smrt.

Od ukupnog broja pogubljenja više od 90 posto sprovedeno je u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i SAD. Samo u Kini izvršeno je više od 1.700 smrtnih kazni, ili 70 posto od ukupnog broja u svijetu.

Amnesti i pored ovoga smatra da je broj pogubljenja u Kini i veći jer je izvršenje smrtne presude u ovoj zemlji obavijeno tajnom.

Azija je kontinent gde se smrtna kazna najčešće primenjuje i to u 11 zemalja (Avganistan, Bangladeš, Kina, Indonezija, Japan, Sjeverna
Koreja, Malezija, Mongolija, Pakistan, Singapur i Vijetnam).
Belorusija je jedina evropska i centralnoazijska zemlja koja još uvijek provodi smrtnu kaznu nakon što je ukinuta u Uzbekistanu. U Bjelorusiji četiri osobe su pogubljene 2008. godine.
U Sjedinjenim Državama izvršeno je 37 smrtnih kazni prošle godine, od čega najviše u državi Teksas. Ipak, ova brojka se smanjuje posljednjih godina zbog čega Amnesti ističe da je "sve jasnije da čak i SAD postepeno odustaju od smrtne kazne."
U izvještaju Amnestija se ocenjuje da je izvršenje smrtne kazne u SAD postalo sve više regionalni fenomen ukazujući da samo devet od 36
američkih država gde je dozvoljena smrtna kazna to i sprovode, a većina njih se nalazi na jugu zemlje.
Dvije trećine zemalja na svijetu je za sada odustalo od smrtne kazne a od 59 u kojima je ona pravno na snazi, primenjuje se samo u 25 zemalja, navodi se u izvještaju Amnestija.
"Dobra vijest je da samo mali broj zemalja sprovodi pogubljenja, što je znak da se krećemo ka svetu bez smrtne kazne", rekla je Irene Kan
(Khan), generalni sekretar te svjetske organizacije.
Bliski istok i Severna Afrika su poslije Azije dijelovi svijeta sa visokim brojem izvršenja smrtne kazne. Iran, gde je pogubljeno gotovo 350
osuđenika na smrt je, prema Amnestiju, prekršio međunarodni zakon jer je među pogubljenima bilo i osam maloljetnika.
XS
SM
MD
LG