Dostupni linkovi

Amnesty International upozorio da postoje uvjerljivi dokazi o ruskim zločinima


Tijelo na u ulici u gradu Buča nedaleko od ukrajinskog glavnog grada Kijeva, 3. april 2022

Postoje uvjerljivi dokazi da su ruske trupe počinile ratne zločine, uključujući pogubljenja civila, nakon što su u februaru i martu zauzele područja oko Kijeva, saopćila je organizacija Amnesty International u petak, 6. maja.

"Civili su također pretrpjeli zlostavljanja, poput pucnjave i mučenja od ruskih snaga, tokom njihovog napada na Kijev u ranim fazama invazije koja je počela 24. februara", navedeno je u izvještaju, prenosi Reuters.

"Ovo nisu izolirani incidenti. Oni su u velikoj mjeri dio obrasca gdje god su ruske snage imale kontrolu", kazala je Donatella Rovera, viša savjetnica u organizaciji Amnesty International, na konferenciji za novinare u Kijevu.

Navela je kako se nada da će podaci koje prikupi ova organizacija, prije ili kasnije, biti iskorišteni za pozivanje počinitelja na odgovornost.

Rusija, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom", koja je usmjerena na razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista, negira da su njene snage odgovoren za zločine.

Kijev i njegovi zapadni partneri tvrde da su ruski navodi o fašizmu lažni izgovor za ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju više od 9.000 potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika. Međunarodni kazneni sud, također, ispituje navodne ratne zločine.

Izvještaj organizacije Amnesty International dokumentira navode o ratnima zločinima koje su počinile ruske snage, kada su okupirale područje sjeverozapadno od Kijeva.

To uključuje i Buču, grad u kojem je, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, ubijeno više od 400 civila. Moskva je povukla svoje trupe s tog područja početkom aprila.

Povlačenje ruskih snaga iz Buče i drugih gradova u blizini Kijeva otkrilo je dokaze o brutalnim ubistvima, mučenju, masovnim grobnicama i neselektivnom gađanju civila u borbama.

To je potaknulo pozive iz nekoliko zemalja, kao i Ujedinjenih naroda i Međunarodnog kriminaliteta Sud (ICC), za istrage radi utvrđivanja jesu li počinjeni ratni zločini.

XS
SM
MD
LG