Dostupni linkovi

Amnesty optužuje ukrajinske snage za ugrožavanje civila


Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard
Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard

Amnesty International je optužio ukrajinske snage da ugrožavaju civile time što su se smjestili u stambene zgrade, škole i bolnice, što je izazvalo snažan odgovor Kijeva.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard rekla je u izvještaju objavljenom 4. avgusta da su istraživači organizacije dokumentirali "obrazac ukrajinskih snaga koje izlažu civile opasnosti i krše zakone ratovanja kada djeluju u naseljenim područjima”.

Izvještaj koje su Kremlj i ruski mediji već opširno citirali, razbjesnilo je Ukrajinu, stoji u odgovoru nekoliko visokih dužnosnika.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je organizacija za ljudska prava povukla "lažno poređenje“ između aktivnosti ruskih invazijskih snaga i Ukrajinaca koji brane svoju domovinu.

“Ovakvo ponašanje Amnesty Internationala nije o pronalaženju i izvještavanju istine svijetu, radi se o stvaranju lažne ekvivalencije - između počinitelja i žrtve, između zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlja koja se očajnički brani“, rekao je.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov nazvao je izvještaj "perverzijom" zbog dovođenja u pitanje prava Ukrajinaca da brane svoju zemlju.

"Svaki pokušaj da se makar i usput izjednači neizazvana ruska agresija i samoodbrana Ukrajine, kao što je to učinjeno u izvještaju Amnesty Internationala, dokaz je gubitka adekvatnosti i način rušenja autoriteta", napisao je Reznikov.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Callamard je rekla da to što se nalazi u odbrambenom položaju "ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava".

Organizacija za ljudska prava saopštila je da su pronašli dokaze o tome da ukrajinske snage pokreću udare iz naseljenih stambenih područja i da se nalaze u civilnim zgradama u 19 gradova i sela u tri regije u zemlji. Rekli su da su istraživači prikupljali podatke između aprila i jula.

Amnesty je također rekao da su otkrili da ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet mjesta, što su nazvali "jasnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava", koje od strana u sukobu zahtijeva "da izbjegavaju lociranje, u najvećoj mogućoj mjeri, vojnih ciljeva unutar ili u blizini gusto naseljenih područja."

U izvještaju je također navedeno da "praksa ukrajinske vojske u postavljanju vojnih ciljeva unutar naseljenih područja ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade".

Također je rečeno da na mjestima gdje je Amnesty International zaključio da je Rusija počinila ratne zločine "organizacija nije pronašla dokaze o ukrajinskim snagama smještenim u civilnim područjima koja je nezakonito gađala ruska vojska".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je optužio Amnesty International za sudjelovanje u moskovskoj kampanji dezinformiranja kako bi se diskreditirale ukrajinske oružane snage.

"Danas Moskva pokušava diskreditirati Oružane snage Ukrajine u očima zapadnih društava i poremetiti opskrbu oružjem koristeći čitavu mrežu agenata utjecaja", rekao je Podoljak. “Šteta je da organizacija poput Amnestija sudjeluje u ovoj dezinformacijskoj i propagandnoj kampanji."

Izvještaj se slaže s narativom da Rusija ima opravdanje za pokretanje napada na civilna područja jer su tamo ukrajinski borci postavili položaje.

"Stalno govorimo o tome, nazivajući aktivnosti ukrajinskih oružanih snaga taktikom korištenja civilnog stanovništva kao 'živog štita'", napisala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na Telegramu.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG