Dostupni linkovi

Amnesty kaže da je najmanje 23 djece ubijeno u Iranu tokom protesta


Osiguranje ispaljuje suzavac kako bi rastjerali demonstrante ispred Univerziteta u Teheranu, 1. oktobar
Osiguranje ispaljuje suzavac kako bi rastjerali demonstrante ispred Univerziteta u Teheranu, 1. oktobar

Najmanje 23 djece nalazi se među stotinama ljudi ubijenih u Iranu u protestima izazvanim nakon što je prošlog mjeseca u pritvoru moralne policije umrla Mahsa Amini.

"Protuzakonita ubistva iranskih snaga najmanje 23 djece bacaju daljnje svjetlo na smrtonosnu odlučnost vlasti da slome raširene, tekuće proteste potaknute smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru i koji su porasli u ono za što mnogi u Iranu kažu da je širi ustanak protiv kadra islamske republike", rečeno je iz Amnestija u izjavi objavljenoj 14. oktobra.

Dvadeset i troje djece nalaze se među najmanje 201 osobom za koje se procjenjuje da su ubijene tokom širom zemlje.

U saopštenju Amnesty navodi imena i okolnosti u vezi s ubistvom 23 djece tokom deset dana protesta prošlog mjeseca.

Među žrtvama je 20 dječaka u dobi između 11 i 17 godina i tri djevojčice, od kojih su dvije imale 16, a jedna 17 godina.

Većinu ubijenih ustrijelile su sigurnosne snage, dok su njih četvero, tri djevojčice i dječak, pretučeni na smrt.

Deset žrtava pripadalo je iranskoj manjini Baluch i ubile su ih sigurnosne snage 30. septembra, najsmrtonosnijeg dana gušenja protesta, u Zahedanu, u pokrajini Sistan-Baluchistan, rečeno je iz Amnestija.

"Iranske sigurnosne snage ubile su najmanje dvije desetine djece u pokušaju da slome duh otpora među hrabrom omladinom u zemlji", rekla je Heba Morayef iz Amnestyja.

"Države članice koje sudjeluju u Vijeću UN-a za ljudska prava trebale bi hitno održati posebnu sjednicu i usvojiti rezoluciju za uspostavu međunarodnog nezavisnog mehanizma istrage i odgovornosti za Iran", dodala je Morayef.

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu, UNICEF, rekla je 10. oktobra da su "krajnje zabrinuti” zbog izvještaja o "ubijanju, ranjavanju i pritvaranju djece i adolescenata" u Iranu.

XS
SM
MD
LG