Dostupni linkovi

Izrael kritikuje Amnesty koji je tu državu označio kao 'aparthejd' za Palestince


Pogled na Jerusalem, 27. januara 2022.
Pogled na Jerusalem, 27. januara 2022.

Izraelski zakoni, politika i praksa protiv Palestinaca u Izraelu predstavljaju aparthejd, navodi organizacija Amnesty International.

U novom izvještaju se navodi da izraelska država održava "institucionalizirani režim ugnjetavanja i dominacije nad palestinskim stanovništvom u korist Izraelaca Jevreja".

Izrael kaže da "apsolutno odbacuje sve lažne navode" u izvještaju.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova te države optužio je Amnesty za recikliranje "laži, nedosljednosti i neutemeljenih tvrdnji koje potiču od poznatih antiizraelskih organizacija mržnje".

"Izvještaj poriče pravo države Izrael da postoji kao nacionalna država jevrejskog naroda. Njegov ekstremistički jezik i iskrivljavanje historijskog konteksta osmišljeni su da demoniziraju Izrael i doliju ulje na vatru antisemitizma", rekli su u saopćenju.

Aparthejd se prema međunarodnom pravu smatra zločinom protiv čovječnosti.

Zvanično, svi građani Izraela imaju jednaka prava, bez obzira na vjeru ili rasu. Ali izvještaj Amnestyja zaključuje da Izrael "smatra i tretira Palestince kao inferiornu nejevrejsku rasnu grupu".

"Segregacija se provodi na sistematičan i visoko institucionaliziran način kroz zakone, politiku i praksu, a svi imaju za cilj spriječiti Palestince da traže i uživaju jednaka prava sa Izraelcima Jevrejima na teritoriji Izraela i unutar okupiranih palestinskih teritorija, a time i imaju za cilj da ugnjetavaju palestinski narod i dominiraju njime", navodi se.

U izvještaju se kaže da "teritorijalna fragmentacija" palestinskog stanovništva "služi kao temeljni element režima ugnjetavanja i dominacije".

Drugi aspekti, kako se navodi, uključuju uskraćivanje državljanstva i boravka; uskraćivanje porodičnog života; stroga ograničenja slobode kretanja i diskriminatornu zapljenu i dodjelu i pristup resursima.

U izvještaju se također kaže da je Amnesty dokumentirao nehumana djela - prisilno premještanje, administrativni pritvor i mučenje, nezakonita ubistva i teške povrede, te uskraćivanje osnovnih sloboda ili progon - za koje se kaže da je Izrael počinio protiv Palestinaca "sa namjerom da održi ovaj sistem" i količina "zločina protiv čovječnosti odgovara aparthejdu" prema Konvenciji o aparthejdu i Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je: "Amnesty ne naziva Siriju ‘državom aparthejda' - zemljom čija je vlada ubila pola miliona svojih građana - niti Iran ili bilo koji drugi korumpirani i ubilački režim u Africi ili Latinskoj Americi."

"Mrzim da koristim argument da ako Izrael ne bi bio jevrejska država, niko se u Amnestiju ne bi usudio da se protivi tome, ali u ovom slučaju ne postoji druga mogućnost”, naveo je Lapid.

Izrael je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom u ratu 1967. godine, a Palestinci teže da ta teritorija sa 2,5 miliona palestinskih stanovnika, bude glavni dio njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izvor: BBC, Amnesty International
XS
SM
MD
LG