Dostupni linkovi

Amnesti: Libijske vlasti moraju sprečiti mučenja zatvorenika


Pritvorenici u ćeliji u bivšem policijskom štabu u libijskom gradu Zavija, 26. august 2011.
Pritvorenici u ćeliji u bivšem policijskom štabu u libijskom gradu Zavija, 26. august 2011.
Libijske prelazne vlasti moraju da okončaju samovoljno i proizvoljno pritvaranje i zlostavljanje zatvorenika, navodi se u izveštaju Amnesti Internešenela (Amnesty International).

Ova međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu saopštava da je otkrila dokaze o mučenju i lošem postupanju sa nekoliko hiljada zatvorenih u poslednjih nekoliko meseci.

Libijski prelazni nacionalni savet je u više navrata istakao da je privržen zaštiti ljudskih prava i reformi pravosudnog sistema.

Amnesti Internešenel je objavio izveštaj „Zlostavljanje u zatvorima – mrlja na novoj Libiji“ na osnovu razgovora sa oko 300 zatvorenika.

Aktivisti ove organizacije su posetili 11 zatvora u i okolini Tripolija i gradovima Zavija i Misrata od 18. avgusta, neposredno uoči pada libijske prestonice, do 21. septembra.

Amnesti: U pojedinim slučajevima pronađeni su jasni dokazi mučenja da bi se iznudilo priznanje ili kao kazna

Amnesti saopštava da je postojao utvrđeni mehanizam torture osumnjičenih Gadafijevih pristalica, kao i vojnika i plaćenika.

Najviše su na udaru stranci iz podsaharske Afrike koji se sumnjiče da su plaćenici Gadafijevog režima:

„U pojedinim slučajevima pronađeni su jasni dokazi mučenja da bi se iznudilo priznanje ili kao kazna“.

Istražioci Amnestija su pronašli u jednom zatvoru instrumente za mučenje, a drugom su čuli zvuke bičevanja i jauke zatvorenika.

Hapšenja bez optužnica

Najmanje dvojica čuvara iz različitih zatvora su priznali da su tukli zatvorenike da bi iznudili njihovo priznanje.

U ovom izveštaju se navodi i slučaj sedamnaestogodišnjeg mladića iz Čada koji je optužen za silovanje i da je Gadafijev plaćenik. Kaže da su ga nemilosrdno tukli pa je odlučio da „prizna“ dela za koja su ga teretili.

„Na kraju sam im rekao ono što su želeli da čuju – da sam silovao žene i ubijao Libijce“, kazao je ovaj mladić Amnestiju.

Afrički imigranti u ćeliji u zloglasnom zatvoru u četvrti Šarija Zavija u Tripoliju, 26. august 2011
Afrički imigranti u ćeliji u zloglasnom zatvoru u četvrti Šarija Zavija u Tripoliju, 26. august 2011
U prestonici Tripoliju i okolnim oblastima, snage libijskog Nacionalnog prelaznog saveta su uhapsile 2.500 ljudi, uglavnom bez optužnica i poternica.

„Shvatamo da se prelazne vlasti suočavaju sa mnogim izazovima, ali ako sada ne učine jasan raskid sa prošlošću, one suštinski šalju poruku da će ovakvo tretiranje zatvorenika biti tolerisano u novoj Libiji“, naglašava Hasiba Hadž Sahrauri.

Ona dodaje: „Nacionalni prelazni savet mora hitno da reaguje i pretvori javna obećanja u praktično delovanje, pre nego što takva zlostavljanja postanu ukorenjena i stvori mrlju na sliku o ljudskim pravima u novoj Libiji“.

Amnesti Internešenel traži od libijskih vlasti da se svi zatvori stave pod kontrolu ministarstva pravde kako bi zatvorenici mogli da se žale na zakonitost njihovog pritvaranja.

Nacionalni prelazni savet je u više navrata istakao da je privržen zaštiti ljudskih prava i reformi pravosudnog sistema.

Njegov portparol Džalal al-Galal je izjavio da Savet neće tolerisati zlostavljanje zatvorenika i „nedvosmisleno je predočio da će istražiti svaku takvu trvrdnju“.

Izveštaj Amnesti Internešenela pojačava strahovanja od povratka na zloupotrebe ljudskih prava iz vremena Gadafijevog režima.
XS
SM
MD
LG