Dostupni linkovi

Gazdi hotela u BiH koji je pretukao radnicu deset mjeseci zatvora


Protesti podrške Enisi Klepo u Jablanici, BiH, 9. avgusta 2023.
Protesti podrške Enisi Klepo u Jablanici, BiH, 9. avgusta 2023.

Amir Džafić, vlasnik hotela ''Jablanica", osuđen je 28. decembra na deset mjeseci zatvora za nanošenje teških tjelesnih povreda bivšoj recepcionerki Enisi Klepo.

"Nisam bio na izricanju presude. Javili su mi da je (Džafić) osuđen na deset mjeseci zatvora. Mislim da se nećemo žaliti na presudu jer je krivnja priznata", kazao je Nermin Karalić, advokat optuženog za Radio Slobodna Evropa.

Na prvostepenu presudu Općinskog suda u Konjicu mogu se žaliti i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona i obrana.

Enisa Klepo može privatno u građanskoj parnici tužiti Džafića i tražiti odštetu.

Za krivično djelo "nanošenje teške tjelesne povrede" Krivični zakon Federacije BiH predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Kazna do godine zatvora može se zamijeniti novčanom, gdje dan zatvora "košta" 100 maraka (oko 50 eura).

Džafić je dan ranije priznao navode iz optužnice da je 1. avgusta 2023. godine navečer uhvatio rukom za majicu Enisu Klepo, odvukao je u dio hotela koji nije bio pokriven kamerama, upućivao joj "pogrdne riječi" i pretukao.

Klepo je prije toga razgovarala s Džafićevom suprugom Ines Džafić, direktoricom hotela, te je dala usmeni otkaz nezadovoljna uvjetima rada. Tražila je isplatu plaće od oko 350 eura, od kojih je dio hotel dobijao kao općinsku subvenciju za zapošljavanje mladih.

Klepo je nakon toga hospitalizirana na nekoliko dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje su joj konstatirani prijelom lijeve očne šupljine, otok i krvni podljevi gornjeg i donjeg kapka na oba oka, te krvarenje ispod konjuktive lijevog oka.


Džafić se na ročištu 27. oktobra pred Općinskim sudom u Konjicu gdje je vođen postupak izjasnio da nije kriv.

Mjesec kasnije, na ročištu održanom u srijedu, 27. decembra, priznao je krivicu i "izrazio duboko kajanje", kako je kazao njegov advokat Nermin Karalić.

Džafić je početkom avgusta bio priveden, ali ga je sud pustio da se brani sa slobode jer, kako je obrazložio Općinski sud u Konjicu, ''nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom''.

Nakon ovog događaja, u Jablanici i drugim gradovima širom BiH održani su protesti podrške Enisi Klepo.

'Zaštitimo one koji nisu imali toliko hrabrosti da, kao Enisa, progovore'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
XS
SM
MD
LG