Dostupni linkovi

Amerikanci daju krv za Srbiju


Ilustracija
Ilustracija
Desetogodišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington Ambasada SAD u Beogradu obeležila je i akcijom dobrovoljnog davanja krvi, koju je realizovala u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

Za zaposlene u ambasadi ova akcija ima poseban simbolički značaj, jer – kako kažu - nakon napada 11. septembra 2001. godine, mnogi Amerikanci su želeli da na najbolji mogući način pomognu svojoj zajednici, a ogroman broj je to učinio, upravo, davanjem krvi.

Simboličkim sećanjem na dan koji je promenio svet, zaposleni u Američkoj ambasadi, članovi njihovih porodica, partneri i prijatelji pružili su pomoć građanima Srbije kojima je najpotrebnija.

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik kaže da se, u okviru incijative da se Dan sećanja na žrtve terorističkog napada u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvanjiji preinači u dan pomoći drugima, koju je 2009. godine pokrenuo predsednik Barak Obama, slične akcije organizuju i u drugim zemljama.

“ Ova humanitarna akcija, zapravo, obeležava ono što čini nas ljudskim bićima, ono što svi zajedni imamo. To je krv koju svi imamo i u čemu smo jedinstveni. Verujem da je ovo jedan od najboljih načina da odamo poštu svim onima koje smo izgubili u tim napadima. Zahvaljujem se ljudima u Srbiji koji su nam pomogli u takvom obeležavanju”, izjavila je Meri Vorlik.

Donacije i u novcu

O tome kakav je praktični značaj ove akcije, možda najbolje govori podatak da se ona održava u trenutku kada nadležne institucije u Srbiji svakondnevno oglašavaju svoje potrebe za novim količinama krvi.

Meri Vorlik, foto: Vesna Anđić
"Trenutno smo u takvoj fazi da je Institutu potrebna količina krvi koja nedostaje. Taman naša današnja akcija pomaže tome. Inače, u Srbiji se godišnje organizuje oko tri hiljade akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Ovo je lepa prilika da se podsetimo da toga uvek treba, ne samo onda kada vidite na televiziji, nego su, aposolutno, svaki dan potrebne rezerve krvi za pacijente naše zemlje. To je vrlo jednostavna činjenica koju mi ponekad zaboravljamo“
, kazala je Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije.

Među dobrovoljnim davaocima koje smo zatekli u prostorijama Crvenog krsta, najviše je bilo zaposlenih u Američkoj ambasadi, ali su se akciji odazvali i drugi naši sugrađani.

„Ja sam Amerikanac, a moja žena je odavde. Imam mnogo rođaka ovde i vrlo mi je drago što imam priliku da dam krv Crvenom krstu Srbije. Ne samo zbog toga što je to znak prijateljstva između Amerike i Srbije, već postoji mogućnost da će ta krv biti potrebna i za moju porodicu ovde u Srbiji.“
„ Kada je potrebna krv za nekog mog prijatelja, ili nekog njegovog prijatelja, obavezno dajem krv. Nikada još nisam promašio. Bilo je to jedno šest, sedam puta do sada.“
„Dao sam, već, pet puta krv. Dajem primer, kao što bi svaki mladi čovek trebalo da uradi.“
„ Uvek je dobro davati krv, s obzirom da se zna da ona ide nekom kome je potrebna. To je jedan human gest koji pokazuje da li smo ljudi, ili nismo.“


Pored akcije dobrovoljnog davanja krvi, otvoren je i račun za donacije u novcu, dok Crveni krst sakuplja i očuvanu polovnu garderobu, koju će uputiti siromašnim porodicama u Srbiji.

“ To će otići u magazin Crvenog krsta u Zemunu, a mi ćemo, u zavisnosti od vrste i količine garderobe, odrediti kome ćemo je nameniti. Svakako ćemo građane obavestiti šta smo s tim uradili”, kaže Vesna Čukić.
XS
SM
MD
LG