Dostupni linkovi

Amerikanci upozoreni da dolaze najteži dani pandemije


Redovna konferencija za novinare u Beloj kući, dr Anthony Fauci, dr Deborah Birx slušaju predsednika Donalda Trumpa
Redovna konferencija za novinare u Beloj kući, dr Anthony Fauci, dr Deborah Birx slušaju predsednika Donalda Trumpa

Najviši američki medicinski zvaničnici upozorili su da u SAD predstoji najteža nedelja u borbi sa pandemijom Covid-19 izazvanom korona virusom, mada je predsednik Donald Tramp (Trump) izrazio optimizam da se nazire "svetlo na kraju tunela", dok nastavlja da se suočava s pozivima za uvođenje mera na nacionalnom nivou, pišu svetski mediji.

Ključna nedelja

Zdravstveni zvaničnici upozorili su Amerikance da se pripreme za ključnu nedelju u pandemiji Covid-19, dok je broj novih slučajeva širom sveta prvi put skočio za više od 100.000, od čega je trećina bila u SAD, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Novi modeli širenja korona virusa, kako navodi list, predviđaju da će neki od najteže pogođenih gradova, među kojima su Njujork, Detroit i Nju Orleans imati vrhunac u broju zarađenih u narednim danima. Debra Birks (Deborah Birx), koordinatorka u administracija za korona virus, rekla je u nedelju da je dobila novi model koji predviđa "blizu 100.000" mrtvih u SAD od Covid-19.

Zvaničnici su pozvali Amerikance da ostanu kod kuće. "Ovo nije vreme da se ide u prodavnicu, da se ide u apoteku, već da se radi sve da vaša porodica i prijatelji budu bezbedni", rekla je Birks.

Njujork, i u manjoj meri Nju Džersi, dve su države s najvećim brojem potvrđenih slučajeva i u njima je zabeležena skoro polovina obolelih i preminulih od korona virusa u SAD. Mičigen je na trećem mestu, s više od 14.000 obolelih i 540 mrtvih. U Njujorku je broj preminulih u jednom danu prvi put pao u subotu, rekao je guverner Endru Kuomo (Andrew Cuomo), ali dodao da je prerano da se razume značaj tih brojeva.

Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti preporučio je svima da u javnosti pokrivaju lice, posebno u žarištima s velikom stopom zaraze. U nedelju je ministar odbrane Mark Esper naredio vojnicima, njihovim porodicama, civilima i ugovaračima da nose maske dok su na vojnim posedima.

"Perl Harbor momenat" sadašnje generacije

Amerikancima je savetovano da se pripreme za jednu od najbolnijih nedelja u živom sećanju s predviđanjem da se delovi SAD približavaju vrhuncu rasta broja obolelih, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Tramp i potpredsednik Majk Pens (Mike Pence), za razliku od medicinskih savetnika Bele kuće, projektovali su samouverenost. "Počinjemo da vidimo svetlo na kraju tunele", rekao je Tramp u nedelju, dok je član radnog tima za borbu s korona virusom i glavni stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči (Anthony S. Fauci) rekao da se ne može reći da je epidemija pod kontrolom. "Borimo se da je stavimo pod kontrolu".

Fauči je rekao da vrhunac epidemije sugeriše moguću promenu u krivi obolelih od Covid-19, ali da to ne poništava činjenicu da bi naredni dani mogli biti veoma loši i predvideo da će broj preminulih nastaviti da raste i pošto je zemlja uspešno usporila širenje zaraze. "Sledeća nedelje će izgledati loše zato što još nismo na vrhuncu", rekao je Fauči i izrazio nadu da će za nedelju dana doći do ravnanja krive i njeno spuštanje, posebno u Njujorku.

Broj umrlih do nedelje u SAD je bio iznad 9.500 što je, kako ukazuje Vašington post, tri puta više od broja poginulih u terorističkom napadu 11. septembra, dok je broj obolelih premašio 333.000

Šef zdravstvene službe SAD Džerom Adams (Jerome) rekao je da sledi "najteža i najtužnija nedelja u životima većine Amerikanca" i da bi predstojeći dani mogli doneti katastrofu uporedivu s napadom na Perl Harbor posle kojeg su SAD ušle u Drugi svetski rat. "Ovo će biti naš Perl Harbor momenat, naš 11. septembar momenat, samo neće biti lokalizovan. Desiće se širom zemlje".

Tramp je rekao da njegova administracija sakuplja opremu iz svakog dela planete i isporučuje je širom zemlje, ali mesta najteže pogođena epidemijom i dalje prijavljuju manjak ključne medicinske opreme, uključujući i respiratore.

Predsednik je rekao da neće tražiti od guvernera saveznih država da sprovede strože mere, iako su članovi njegove administracije to tražili. "Ne razumem zašto to ne radimo", rekao je Fauči.

Tenzije i kritike

S upozorenjem da se nacija priprema za "Perl Harbor momenat", nekoliko guvernera saveznih država je reklo da je njihovim državama hitno potrebna federalna pomoć i požalilo se da su primorani da se nadmeću za kritičnu opremu u odsustvu konzistentne strategije i koordinacije iz Trampove administracije, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Neki guverneri su zauzeli delikatnu poziciju, kritikujući, kako smatraju, proizvoljnu i neadekvatnu federalnu reakciju, ali i, ukazuje list, pokušavajući da izbegnu sukob s Belom kućom, dok se države međusobno nadmeću za resurse i iz Vašingtona i s tržišta. Guvernerka Mičigena iz redova demokrata Grečen Vitmer (Gretchen Whitmer) izrazila je uznemirenost zbog nepostojanja nacionalne strategije kao jedne politike za celu zemlju, dok je guverner Vašingtona Džej Insli (Jay Inslee) rekao da je smešno što ne postoje mere na nacionalnom nivou.

Tramp je odbacio kritike guvernere kao običnu politiku, navodi Njujrok tajms i dodaje da je predsednik rekao da blisko sarađuje s guvernerima dok federalna vlada šalje respiratore, maske, rukavice i zaštitnu odeću širom zemlje. Na konferencijskom telefonskom razgovoru s guvernerima prošlog meseca, Tramp je poručio državama da će ih federalna vlada podržati, ali da sami treba da pokušaju da nabave medicinsku opremu.

Sve očajnija potreba za respiratorima i zaštitom opremom pokrenula je trku među državama, gradovima i bolnicama da kupe opremu, dok je vanredna situacije je stvorila tenzije između federalnih, državnih i lokalnih zvaničnika, podvlači Njujork tajms i ukazuje na ocene političara i analitičara da postoje dodatni izazovi s obzirom na obim pandemije i političke podele u SAD.

Međutim, dok se situacije menja, država Vašington je odličila da u nacionalne strateške zalihe vrati više od 400 respiratora, dok je Oregon najavio da će 140 takvih uređaja poslati direktno u Njujork. Kineska vlada je takođe omogućila donaciju još 1.000 respiratora za Njujork, dodaje list.

Različiti pristupi

Većina američkih saveznih država je naložila svojim stanovnicama da ostanu kod kuće osim radi neophodnih izlazaka u okviru mera za usporavanje širenje virusa, ali takve mere nisu uvedene u svim delovima SAD, ukazuje Rojters (Reuters).

Osam država koje sve imaju republikanske guvernere, još nisu naložile svojim stanovnicima da ostaju kod kuće: Ajova, Arkanzas, Juta, Južna Dakota, Južna Karolina, Nebraska, Severna Dakota i Vajoming. Džordžija, u kojoj je zabeleženo 6.600 slučajeva i više od 200 mrtvih, naredila je građanima da ostanu kod kuće, ali je dozvolila da se neke plaže otvore.

Guverner Arkanzasa Asa Hačinson (Hutchinson) branio je svoje odbijanje da naredi ograničenja širom te države, navodeći da se situacija pažljivo prati i da njegov "ciljani pristup" i dalje usporava širenje virusa.

Glavni lekar SAD Džerom Adams rekao je da guverneri koji još nisu izdali nalog da se ostaje u kućama, makar treba to da razmotre za predstojeću nedelju.

XS
SM
MD
LG