Dostupni linkovi

Amerikanac na pozornici Bolšoja


David Hallberg u Uspavanoj ljepotici, foto: Rosalie O'Connor
David Hallberg u Uspavanoj ljepotici, foto: Rosalie O'Connor
Richard Solash, priredila Mirjana Rakela

Prvi put u više od dva stoljeća dugoj povijesti najpoznatije ruske kulturne institucije na svijetu, Bolšoj baleta, jedan od njegovih članova je David Hallberg iz SAD. Njegov prvi izlazak na pozornicu u novembru podsjetiti će mnoge na vremena kada su u doba Sovjetskog Saveza mnogi umjetnici bježali na Zapad.

„Pozornica Bolšoja je toliko velika da to može biti malo nelagodno“, kaže američki plesač David Hallberg.

„Prostor koji trebaš osvojiti je ogroman, pa za to trebaš imati i veliki skok, no ja sam visok i valjda će mi to uspijeti“, kaže dvadesetdevetogodišnjak.

Četvrtog novembra Hallberg će imati svoj debi u Moskvi, kao prvi stranac koji je postao član bisera ruske kulture.

Prije točno pola stoljeća jedan drugi plesač, po mnogima najveći koji je ikada plesao, Rudolf Nurejev, izašao je iz aviona u Parizu i pobjegao iz SSSR-a.

No, David ne vidi nikakvu sličnost, no priznaje simboliku.
Hallberg: Odnosi Rusije i Amerike stalno napreduju, i ja mogu samo pokušati biti jedna vrsta ambsadora.

„Čini mi se da je završava jedan krug. Ne toliko dramatičan, kao što je bio bijeg Nurejeva 1961., ili Mikhaila Barišnjikova 1974, ali ima simbolike. Jedan stranac, i k tome Amerikanac, pleše na sceni Bolšoja. Osijećam veliku odgovornost“, kaže baletan.

„Odnosi Rusije i Amerike stalno napreduju, i ja mogu samo pokušati biti jedna vrsta ambsadora“, naglašava Hallberg.

Na ideju da zaposli Davida došao je Sergei Filin, koji je postao umjetnički direktor Bolšoj baleta u martu. Amerikancu je ponudio stalni angažman i mjesto prvog baletana, prateći njegov rad posljednjih godina, a posebno uloge koje je otplesao kao član Američkog baleta.

Scenu neće preplaviti stranci

Baletna kritičarka Sarah Kaufman smatra da je Hallberg trenutno jedan od najvećih baletana na svijetu.

„U njegovom plesu ima dramatike. Elegantan je i snažan. Daje cijelog sebe u ulogu koju pleše, zato su njegove izvedbe toliko neodoljive“, ističe kritičarka „Washington Posta“.
David Hallberg u Uspavanoj ljepotici, Njujork 2010.

Upitan da li je bilo nekih nesuglasica oko njegovog angažmana u samom baletu, odgovara da o tome ne zna mnogo, ali i ističe da je Filin prije njegova angažiranja o tome razgovarao s vlasnicima ove državne institucije.

Hallberg će ostati i povremeni gost u Američkom baletu.

Kritičarka „Washington Posta“ smatra da je njegov angažman u Bolšoju velika prekretnica za taj balet.

„Hladni rat je završen. Bolšoj nije nikakva utvrda. Mnoge promjene treba pripisati plesaču i koreografu Alekseju Ratmanskom, koji je godine i godine proveo na Zapadu prije povratku u Bolšoj“.

Naravno, ne treba očekivati da će ruske pozornice sada preplaviti stranci.

Katarina Novikova, glasnogovornica Bolšoja kaže da će kompanija ostati vjerna tradiciji, a to je da 90 posto svojih članova bira iz vlastite baletne akademije.

Sa više od 200 plesača, Bolšoj je najveća baletna kompanija na svijetu.

Novikova pojašnjava da je Hallberg pozvan zbog svog izvanrednog talenta.

„Neki će biti prijateljski raspoloženi, neki ljubomorni, neki će se plašiti konkurencije. No, jedno je sigurno. Veliki plesač veliki je pozitivni impuls za cijelu kompaniju“.

Prvi nastup američkog uposlenika odigrati će se tjedan dana nakon otvaranja teatra koji se restaurirao punih šest godina.

David Hellberg će nastupiti u baletu „Giselle“ u kojem pleše Albrechta, lik, „pleše da bi živio i koji pleše do svoje smrti“. Uloga Albrechta jedna je od onih po kojima je ruski baletan Mikhail Baryshnikov postao jedan od najvećih svjetskih umjetnika.
XS
SM
MD
LG