Dostupni linkovi

Amerika obeležila 10. godišnjicu od terorističkih napada


SAD: Porodice obeležavaju 10. godišnjicu od napada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Američki predsednik Barak Obama i nekadašnji predsednik Džordž Buš pridružili su se porodicama i prijateljima žrtava napada 9. septembra 2001. na ceremoniji na "nultoj tački" u Njujorku. Ožalošćeni su čitali imena nastradalih. (Video: Rojters), 9. septemb

U Njujorku su se u nedelju na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra okupile hiljade ljudi, uključujući i porodice nastradalih, kako bi odali poštu žrtvama poginulim u terorističkim napadima pre deset godina.

Kao i prethodnih devet i ove godine imena žrtava napada 9. septembra 2001. godine pročitali su članovi porodica nastradalih.

"Oni su bili naše komšije, naši prijatelji, naše supruge, deca i roditelji", rekao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je zajedno sa predsednikom SAD Barakom Obamom pomogao u vođenju komemoracije na 10. godišnjicu od napada.

(FOTOGALERIJA: Njujork se seća terorističkog napada, 11. septembar 2011)

Bivši predsednik SAD Džordž Buš, koji je bio predsednik u vreme napada, pročitao je pismo koje je svojevremeno poslao Abraham Linkoln ženi koja je u Građanskom ratu izgubila pet sinova.

Ceremonije su održane na svim mestima gde su se odigrali napadi, a centralna je u Njujorku, gde se na mestu, koje je postalo poznato kao "nulta tačka", otvara i novi memorijalni prostor.

Obama je u nedelju izjavio da su SAD uspele da očuvaju svoje vrednosti uprkos greškama počinjenim neposredno posle terorističkih napada pre deset godina.

"Deset godina kasnije, rekao bih da su SAD prošle kroz sve te događaje u skladu sa svojim nacionalnim karakterom", rekao je Obama u intervjuu snimljenom u Beloj kući za američku televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC).

"Učinili smo greške. Neke stvari se nisu dogodile onako brzo kako je trebalo, ali u celini gledano, uspeli smo da se izborimo sa Al Kaidom", rekao je Obama.

U napadu Al Kaide na Njujork i Vašington poginulo je skoro 3.000 ljudi.

Tog 11. septembra 2001. godine pripadnici Al Kaide oteli su četiri putnička aviona da bi izveli napade.

FOTOGALERIJA - SAD: 11. septembar 2001.

Dva aviona su se tada, u razmaku od 15 minuta, zarila u obe kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći avion obrušio se na Pentagon, kod Vašingtona.

Četvrti avion je pao kod Šenksvila, u Pensilvaniji, posle pokušaja putnika da ga preotmu od otmičara.

U video poruci koja ja emitovana 10. septembra, dan uoči godišnjice, predsednik Obama rekao je da je Amerika sada jača nego što je bila nakon napada.

Dodao je da je Al Kaida na "putu poraza", podsetivši da su američke snage u maju u Pakistanu ubile lidera ove terorističke mreže Osamu bin Ladena.

Avganistan: Kamion pun eksploziva

U međuvremenu, u samoubilačkom napadu, dan uoči godišnjice napada na SAD, kamionom bombom na ulazu u NATO bazu u istočnom Avganistanu poginula su dva civila, a više od 100 osoba je povređeno, među kojima 77 američkih vojnika, novi je bilans napada navode međunarodne snage u Avganistanu.

VIDEO - Iz središta tragedije: Obnavljanje života

Talibani su na svom internet sajtu preuzeli odgovornost za napad.

"Talibanski bombaš samoubica je aktivirao veliki kamion pun eksploziva na ulazu isturene borbene stanice Sajed Abad, u provinciji Vardak", navodi se u saopštenju međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF).

U saopštenju se dodaje da "niko od povređenih nije životno ugrožen", a eksplozija je napravila rupu od šest metara.

Čitavu deceniju nakon sudbonosnog 11. septembra konačna pobeda u tzv.“ratu
protiv terorizma“ se i dalje čini nedostižnom. Sjedinjene Države i njeni saveznici su dobili neke važne bitke. Niz događaja koji su se dogodili tog dana još uvek nemaju zadovoljavajući kraj, piše Christian Caryl u tekstu Deset godina nakon 11. septembra: Tuga, pobjede i beskonačni rat.

Teroristički napadi bili su razlog za američku invaziju na Avganistan, smatraju Amerikanci. Međutim, pitanje je da li i Avganistanci to doživljavaju na isti način, stoji u tekstu Jana Sabawoona Avganistan: Drugačiji pogled na 11. septembar.


(FOTOGALERIJA: Njujork deset godina posle - Ground Zero)
XS
SM
MD
LG