Dostupni linkovi

Amerika i Kina - rat valutama


Jedan bankar broji dolare pored juana u banci u Hefei, 21. septembar 2010.
Jedan bankar broji dolare pored juana u banci u Hefei, 21. septembar 2010.
Spor između Sjedinjenih Država i Kine oko valuta u vrhu je tema o kojima razgovaraju kineski predsjednik Hu Jintao i američki Barack Obama.

Ono što su analitičari pretpostavljali, kineski je predsjednik izgovorio glasno: Peking želi da juan bude na svjetskom tržištu priznat kao i dolar.

Te je svoje želje izrekao u jednom od rijetkih interview-a Wall Street Journal-u i Washington Post-u uoči razgovora u Bijeloj kući, obrazloživši "vladavinu" dolara recidivom prošlih vremena.

Ali, Mark Williams, viši ekonomist za Kinu u londonskom Capital Economics, kaže da Kina ima pred sobom dug put prije nego juan i postane rival dolaru.

Kineski predsednik Hu Jintao i potpredsednik Amerike Joe biden po dolasku u vazduhoplovnu bazu Andrews u Merilendu, 18. janusar 2011.
"Iako Kina želi da se juan više koristi izvan granica zemlje, ipak će taj proces potrajati. To nije nešto što se može brzo promijeniti u narednih dvije-tri godine. To je razvoj na duže staze i ne vjerujem da ćemo tokom ove sedmice vidjeti nekog većeg napretka nakon razgovora dvojice predsjednika. Mislim da će dugoročna kineska politika biti veća upotreba juana vani", kaže on.

Financijski analitičari temelje ova predviđanja na činjenici da je Kina nedavno napravila važne korake prema proširenju globalnog dosega svoje valute.

Novi izazovi za juan

Do prije 18 mjeseci juan se nije mogao koristiti izvan Kine. Ali sada je ljudima u Hong Kongu, u nekoliko američkih i evropskih banaka dozvoljeno držanje juanskih bankovnih računa.

Trgovina u Kinu i iz te zemlje sada može biti provedena u domaćoj valuti, koja je zamijenila dolar. Ali količina juana koja teče izvan kineskih granica zanemarljiva je u odnosu na sumu koja se nalazi unutar zemlje.

Williams kaže da juan mora biti potpuno konvertabilan prije nego stane rame-uz-rame s dolarom.

"Kina ima nekoliko ciljeva. Jedna od njih je i ova ideja o korištenju juana izvan zemlje. Druga, koja se temelji na dugogodišnjoj politici, jeste kontrola kursa slabog juana kojim se osigurava finansijska stabilnost i pomaže kineskim izvoznicima. Ta su dva cilja donekle u suprotnosti, jer što više ljudi vani bude imalo juane, to će Pekingu biti teže kontrolirati njegov kurs", kaže Williams.

Sjedinjene države i Kina uzajamno okrivljuju monetarne politike za izazivanje problema u međunarodnoj trgovini i globalnoj ekonomiji.
XS
SM
MD
LG