Dostupni linkovi

Porota u SAD proglasila trojicu krivim za brutalno ubistvo u slučaju Arbery


Poster sa likom Ahmauda Arberyja ispred sudnice u Brunswicku, 23. novembar 2021.
Poster sa likom Ahmauda Arberyja ispred sudnice u Brunswicku, 23. novembar 2021.

Porota u Sjedinjenim Državama proglasila je krivim trojicu bijelaca kojima se sudilo za ubistvo Afroamerikanca Ahmauda Arberyja.

Gregory McMichael, Travis McMichael i William "Roddie" Bryan Jr. optuženi su za zlonamjerno i teško ubistvo 25-godišnjaka u južnoj državi Georgija početkom 2020.

Radi se o slučaju koji je izazvao bijes u SAD-u nakon što je snimak ubistva objavljen u javnosti.

Ahmaud Arbery je 23. februara džogirao u gradu Brunswicku kada su trojica krenula u potjeru za njim.

Otac i sin, naoružani, bili su u kamionetu, a komšija je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. McMichaelsovi su zgrabili pištolje i uskočilu u kamionet kako bi krenuli u potjeru za Arberyjem nakon što su ga vidjeli kako trči u njihovom kvartu. Nakon svađe mladi McMichael je zapucao i ubio mladića.

Minimalna kazna sa kojom se suočavaju je doživotni zatvor. Slučaj je postao vodeća tema po pitanju rasne nepravde u SAD. Sudija će odlučiti da li će osuđenim dati mogućnost da se žale.

"Ubistvo Ahmaud Arberyja je užasan podsjetnik koliko daleko moramo da idemo da bismo dostigli rasnu pravdu u ovoj zemlji", rekao je predsjednik SAD Joe Biden u izjavi.

"Dok presuda da su krivi odražava da naš pravni sistem radi svoj posao, samo to nije dovoljno", dodao je.

McMichael je svjedočio da je u samoodbrani pucao u Arberyja.

Tužioci su rekli da nije bilo dokaza da je Arbery, koji se upisao na koledž, počinio bilo kakvo kriminalno djelo u kvartu.

Dok su mnogi vanjski posmatrači slučaja govorili da je ubistvo čin rasnog nasilja, tužioci su navodno uveliko izbjegavali rasno pitanje kada su iznosili slučaj pred porotom, koju je činilo 11 bijelaca i jedan afroamerički porotnik.

Ali, federalne vlasti trojicu osumnjičenih terete za zločin iz mržnje, navodeći da su progonili i ubili Arberyja jer je bio crnac. Taj slučaj je zakazan za suđenje u februaru.

Slučaj Arbery, zajedno sa ubistvom Georgea Floyda kojeg je usmrtio policajac Derek Chauvin klečeći mu na vratu duže od devet minuta, doveo je prošle godine do talasa protesta za rasnu pravdu širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: AFP, AP i The New York Times

XS
SM
MD
LG