Dostupni linkovi

Amerika vraća ukrajinsku sliku koju su ukrali nacisti


Slika "Tajni odlazak Ivana Groznog pred Oprinčinom"
Slika "Tajni odlazak Ivana Groznog pred Oprinčinom"

Američke vlasti su pokrenule proceduru za vraćanje slike ruskog cara Ivana Groznog, koja je stara 107 godina i koja je ukradena iz ukrajinskog muzeja umjetnosti tokom Drugog svjetskog rata, a otkrivena je u domu u američkoj državi Konektikat, piše Radio Slobodna Evropa.

Tužioci američkog tužilaštva u Vošingtonu rekli su da je slika Mihaila Panina, pod nazivom “Tajni odlazak Ivana Groznog pred Oprinčinom“, do 1941. godine bila dio stalne postavke umjetničkog muzeja u ukrajinskom gradu koji je danas poznat kao Dnjep.

U saopćenju od 21. decembra, vlasti su navele da je slika, zajedno sa još 63 druga eksponata, nestala iz muzeja kada su ga okupirali nacistički vojnici tokom Drugog svjetskog rata.

Sliku je naslijedio američki par 1962. godine kada su kupili kuću u Ridžfildu, u Konektikatu, od, kako kažu zvaničnici, čovjeka koji je 1946. godine emigrirao iz Švicarske u Sjedinjene Države.

U tužbi za oduzimanje imovine koja je podnijeta u saveznom sudu u Vošingtonu DC identitet bračnog para i tog čovjeka nije naveden.

Američki tužioci su rekli da je čovjek koji je došao iz Švicarske umro 1986. godina, a kuća u Konektikatu je prodata sljedeće godine. Novi kupac kuće, koji je takođe neidentifikovan, stavio je Paninovu sliku na aukciju 2017. godine.

Ali kada je slika objavljena u aukcijskom katalogu, ukrajinski muzej umjetnosti - sada poznat kao Dnjepropetrovski državni muzej umjetnosti - primijetio je sliku i tražio je da ona bude vraćena. Naziv aukcijske kuće takođe nije naveden.

"Pažnja! Slika 'Ivan Grozni' bila je u kolekciji (Dnjepropetrovskog) Muzeja umjetnosti do 1941. godine i ukradena je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dokumentacija muzeja potvrđuje ovu činjenicu. Na osnovu međunarodnih pravila o vraćanju ukradenih umjetničkih djela, sliku bi trebalo vratiti u Ukrajinu“, napisao je u e-mailu, koji su tužioci naveli, jedan službenik muzeja aukcijskoj kući 17. novembra 2017.

FBI je onda zaplijenio sliku.

Ljudi koji su htjeli da na aukciji prodaju sliku odustali su od toga, a američke vlasti su rekle da će, ako ne bude bilo drugih zahtjeva, sliku vratiti u ukrajinskoj ambasadi u Vošingtonu.

“Tajni odlazak Ivana Groznog pred Oprinčinom” prikazuje scenu iz 16. vijeka koja prikazuje ruskog cara poznatog pod imenom Ivan Grozni i njegove lojalne pristalice koji napuštaju Kremlj.

Ukrajinska ambasada nije odgovorila na telefonski poziv RSE za komentar.

XS
SM
MD
LG