Dostupni linkovi

Rusija pozvala američkog ambasadora na razgovor zbog 'miješanja u izbore'


Ambasador SAD u Moskvi John Sullivan, Moskva, 22. april 2021.
Ambasador SAD u Moskvi John Sullivan, Moskva, 22. april 2021.

Ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji pozvan je na razgovor zbog umiješanosti američkih tehnoloških divova u izbore u Rusiji za parlament koji će se održati kasnije ovog mjeseca, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Rusija je nedavno pojačala kontrolu nad internetom i poduzela je pravne mjere protiv stranih tehnoloških kompanija zbog toga što nisu brisale sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

"Postoji jedan razlog - miješanje u ruske izbore. Nadamo se da će isto ovako američki diplomata to prijaviti Washingtonu", rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zakharova na Telegramu.

U odvojenom saopćenju, Ministarstvo je navelo da se ambasador John Sullivan u petak sastao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Ryabkovom.

Dodaje se da je Sullivanu prezentovan "nepobitan dokaz" da su američki tehnološki divovi kršili ruske zakone u kontekstu predstojećih izbora za donji dom državne Dume.

Ministarstvo je također saopćilo da su prenijeli da "apsolutno nije prihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari naše zemlje".

Odnosi između Moskve i Washingtona su napeti zbog razilaženja oko niza pitanja, uključujući tvrdnje o ruskom miješanju u izbore u SAD-u i stanje u oblasti ljudskih prava u Rusiji.

U maju je Rusija formalno proglasila Sjedinjene Države "neprijateljskom" državom, zabranivši njenoj ambasadi zapošljavanje ruskih državljana.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG