Dostupni linkovi

Delta vraća maske u SAD


Sa maskom na licu na 14. ulici Wall Streeta, finansijskog distrikta Njujorka (19. novembar 2020.)
Sa maskom na licu na 14. ulici Wall Streeta, finansijskog distrikta Njujorka (19. novembar 2020.)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su da se i potpuno vakcinisani vrate nošenju zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i na nekim javnim mjestima zbog zabrinutosti u vezi prenosivije delta varijente korona virusa.

Zdravstvena agencija je takođe 27. jula savjetovala da svi učenici, nastavnici i osoblje u dječijim vrtićima kao i do zadnjeg razreda srednje škole nosi maske bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Ova najava je revizija preporučenih pravila iz maja mjeseca koja je dovela do toga da milioni Amerikanaca prestanu da nose zaštitne maske osim u javnom prevozu i u bolnicama.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Iz CDC-a je rečeno da se nova uputstva za nošenje maski odnose na dijelove Sjedinjenih Država u kojem je nivo "prenosivosti visok i značajan" kako bi se ograničilo širenje delta varijante i zaštitili nevakcinisani.

Direktorka CDC-a Rochelle Walensky je rekla da su osvježene preporuke zasnovane na novim "zabrinjavajućim" naučnim podacima o delta varijanti.

Dok su vakcine dosta efikasne u odnosu na delta varijantu, novi podaci "daju indicije da, u rijetkim slučajevima, neki vakcinisani mogu biti zarazni i širiti virus", dodala je.

Nedavne studije su pokazale da je količina virusa kod inficiranih delta varijantom mnogo veća od infekcija koje su bile u prvom talasu, što čini virus zaraznijim.

Delta varijanta korona virusa zaraznija i do 60 odsto
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

Sjedinjene Države bilježe sedmični prosjek od 57.000 slučajeva, što je četvrtina od vrhunca infekcija u januaru, ali i gotovo pet puta više od nivoa s početka jula.

"Prodor" infekcija može da se pojavi kod vakcinisanih, ali većina onih koji se zaraze nisu primili vakcine iako su one široko dostupne.

U SAD je potpuno vakcinisano 49 posto populacije, a gotovo svi smrtni slučajevi i hospitalizacije su među nevakcinisanim.

U junu mjesecu Izrael je ponovo uveo obavezno nošenje maski, samo 10 dana nakon što je ova mjera bila ukinuta, zbog delta varijante.

Nekoliko lokalnih guverneta u SAD, uključujući i okrug Los Angeles, preduzeli su slične korake.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Izvor: AFP, AP i Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG