Dostupni linkovi

Makedonija na čelu Američko-jadranske povelje: Fokus na suradnji u regiji


Pozdravljeno je skoro članstvo Crne Gore u NATO-u i podržani su napori Makedonije i BiH na putu prema euroatlantskim integracijama: Ministarski sastanak Američko – jadranske povelje u Zagrebu
Pozdravljeno je skoro članstvo Crne Gore u NATO-u i podržani su napori Makedonije i BiH na putu prema euroatlantskim integracijama: Ministarski sastanak Američko – jadranske povelje u Zagrebu

U Zagrebu je održan ministarski sastanak partnerske komisije Američko – jadranske povelje, sigurnosne integracije koja okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Sjedinjene države, a kao promatrači prisutni su i Kosovo, Slovenija i Srbija. Središnja tema bila je aplikacija Kosova za članstvom u Povelji, koja će biti riješena u sljedećih 12 mjeseci. Od sada koordiniranje inicijativom preuzima Makedonija, koja će naglasak staviti na suradnju u regiji jugoistoka Europe.

Aktualna politička situacija na jugoistoku Europe, sigurnosni izazovi s kojima se aktualno suočavaju države ovog prostora, pozdravljeno je skoro članstvo Crne Gore u NATO-u i podržani su napori Makedonije i Bosne i Hercegovine na putu prema euroatlantskim integracijama - kratki je sadržaj zagrebačkog sastanka Američko –jadranske povelje na kraju hrvatskog predsjedanja ovom sigurnosnom inicijativom.

Na hrvatski prijedlog prihvaćena je kompromisna zajednička izjava, koja je na prošlogodišnjem susretu izostala, izvijestio je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Stier.

"Hrvatsko predsjedništvo je imalo tu funkciju da može približiti strane, a to se pogotovo odnosilo na pitanje aplikacije, odnosno aspiracije Kosova da se pridruži Povelji. Najviše smo oko toga razgovarali", naveo je Stier.

Zahtjev Kosova ostaje otvoreno pitanje

U Zajedničkoj izjavi kaže se kako službeni zahtjev Kosova za ulaskom u punopravno članstvo Povelje ostaje otvoreno pitanje, i izražava uvjerenje da će to pitanje i dan odgovor na njega biti razriješeno u sljedećih 12 mjeseci.

Posebno je pohvaljena dosadašnja suradnja država članica Povelje i podržan nastavak i proširenje suradnje.

"U tom smislu posebno su korisni projekti na obrambeno-sigurnosnom planu poput zajedničkog sudjelovanja u misiji 'Odlučna potpora' u Afganistanu i ja i ovom prilikom želim izraziti zahvalnost Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji čiji su vojnici zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga republike Hrvatske u hrvatskom kontingentu u Afganistanu“, rekao je ministar Stier.

Daniel Stier i Nikola Poposki
Daniel Stier i Nikola Poposki


Makedonija od Hrvatske preuzima predsjedanje Poveljom, a makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki najavljuje da će naglasak staviti na suradnju u regiji kako u sigurnosnim pitanjima tako i na pitanju boljeg prosperiteta.

"Mi smo već u praksi pokazali da naša suradnja može biti vrlo uspješna i može biti među najsnažnijim argumentima za EU i NATO aspiracije država iz naše regije", kazao je Poposki.

NATO želi ostati prisutan

Pitali smo Stiera da komentira dokument NATO-a kojeg su pred koji dan objavili hrvatski mediji koji najavljuje snažniji angažman NATO-a u regiji u slučaju sigurnosnih ugroza, kao i nedavno ponovljeno retoričko pitanje njegovog srbijanskog kolege Ivice Dačića - protiv koga to Hrvatska može upotrijebiti ofenzivno oružje koje dobije od NATO-a, osim protiv Srbije?

"Mi pozdravljamo činjenicu da je i dolaskom na današnji sastanak partnerske komisije Američko – jadranske povelje, Srbija zapravo pokazala da surađuje sa NATO-a savezom, i to je i nama u interesu", kazao je Stier.

On je potvrdio da je na ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu početkom mjeseca raspravljano i o sigurnosnoj situaciji na jugoistoku Europe, ali da ne može govoriti o sadržaju klasificiranih dokumenata.

"Ali ono što mogu reći je da sasvim sigurno i NATO savez, a i naši američki saveznici unutar NATO saveza žele i dalje ostati prisutni i vrlo angažirani na europskom kontinentu, na jugoistoku Europe, brinuti i pridonijeti stabilnosti ovog kuta europskog kontinenta", naveo je Stier.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG