Dostupni linkovi

Američki analitičar o odgovornosti Karadžića


Richard Butler u sudnici, 17. travnja 2012.
Richard Butler u sudnici, 17. travnja 2012.
Suđenje optuženom za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem haškog vojnog analitičara Richarda Butlera, koji je za potrebe međunarodnog procesuiranja napravio niz izvještaja, poput onog o odgovornosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za događaje u Srebrenici.

Tužiteljstvo je dovelo Butlera kako bi opisao zapovjedništvo optuženog nad vojskom i policijom bosanskih Srba, odnosno njegovu zapovjednu moć i odgovornost za vrijeme rata.

„Po zakonu Republike Srpske predsjednik je Vrhovni zapovjednik vojske“, izjavio je analitičar Butler koji je za potrebe svojih izvještaja o zapovjednom lancu koristio niz vojnih dokumenata VRS-a i Armije BiH te razgovarao sa svjedocima, inasjderima i optuženicima.

Tužiteljstvo je za vrijeme njegovog glavnog iskaza prezentiralo razne Direktive civilnih vlasti kojima je Karadžić bio na čelu, a koje su izvršene od strane vojske i policije bosanskih Srba. Poput Direktive 7 kojom je naređeno potpuno razdvajanje zaštićenih zona Žepe i Srebrenice, s krajnjim ciljem njihove eliminacije, naveo je Butler:

„Oni su htjeli stvoriti situaciju u kojoj će sami Ujedinjeni narodi otići s tog područja ili će stanovništvo bosanskih muslimana koje tu živi izvršiti pritisak na svoje rukovodstvo da ih povuće.“

Vlast bosanskih Srba je željela, prema Butleru, 1995. godine ukloniti bošnjačko stanovništvo iz vojnih razloga, kako s njime ne bi ostala i Armija BiH.

„Mislim da ciljevi iz Direktive 4 i Direktive 7 nikada nisu bili promijenjeni u tom kontekstu. Oni su samo morali da prihvate trogodišnju nazočnost UN-a i da na neki način s tim izađu na kraj“, objasnio je svjedok.

Slijedi unakrsno ispitivanje

Karta prikazana u sudnici 17. travnja 2012.
Karta prikazana u sudnici 17. travnja 2012.
Nakon osam sati koliko je predviđeno za glavni iskaz, američkog analitičara haškog tužiteljstva Butlera unakrsno će ispitati optuženi Karadžić koji je i prvi dan pomno pratio njegovo svjedočenje, pokušavajući osporiti svoju zapovjednu odgovornost i greškama u prijevodu s engleskog.

„Nije prevedeno kako treba. Postoje pojmovi – rukovođenje i zapovjedanje. Oni se razlikuju. Dakle ministar rukovodi. Directing not commanding. (upravlja, ne zapovjeda; nap.a)“, usprotivio se Karadžić nakon čega ga je predsjedavajući sudac O Gon Kwon podsjetio da se time može pozabaviti tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka za što je dobio isto vremena kao optužba.

Tijekom rasprave s tužiteljsvom o zapovjednom lancu, Butler je opisao svoju analizu kako lokalni vođe bosanskih Srba nisu mogli imati zapovjednu odgovornost prema zarobljenicima kao optuženi, budući da je on bio na čelu vojske i policije u čijim su rukama bili izdvojeni muškarci i dječaci u vrijeme zauzimanja Srebrenice.

Inače, Karadžić se brani kako on nije imao nadzor nad ratnim operacijama kao ni događanjima na terenu prebacujući pri tom odgovornost na vojne dužnosnike ili lokalne dužnosnike SDS-a.

Prikazani su brojni presretnuti razgovori iz vrijeme srpnja 1995.godine, pogotovo o raspoređivanja snaga policije i vojske RS, koji prema tužiteljstvu pokazuju organiziranje zločina s najvišeg, prema nižim nivoima zapovjedanja.

Mogli su se saznati i podaci o postojanju mješovite jedinice MUP-a države Srbije, Republike Srpske i tzv. Republike Srpske Krajine (iz Hrvatske), no napomenuto je kako ona nije stigla na lice mjesta u Potočare.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00
Direktan link


Svjedočenje Butlera nastavlja se u srijedu, a predviđeno je za cijeli tjedan zbog, kako je navelo tužiteljstvo, značaja njegovog iskaza.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG