Dostupni linkovi

Američki zračni napadi na snage koje u Iraku i Siriji podržava Iran


Meta napada američke vojske bili su operativni objekti i skladišta oružja na dvije lokacije u Siriji i jednoj u Iraku

Američka vojska izvela je zračne napade na snage koje u Iraku i Siriji podržava Iran, odgovorivši time na napade dronovima na američko osoblje i objekte u Iraku, saopštio je Pentagon.

Meta napada američke vojske bili su operativni objekti i skladišta oružja na dvije lokacije u Siriji i jednoj u Iraku, stoji u saopštenju, u kojemu se ne otkriva je li u napadima bilo ranjenih ili poginulih.

Napadi su izvedeni na zapovijed predsjednika Joea Bidena i ovo je drugi put da je američki predsjednik, otkako je prije pet mjeseci preuzeo dužnost, zapovjedio napad na snage koje podupire Iran.

“Kao što pokazuju večerašnji napadi, predsjednik Biden jasno je pokazao da će djelovati kako bi zaštitio američko osoblje”, saopštio je Pentagon, prenosi Reuters.

Nije rečeno je li u napadima neko ubijen ili povrijeđen, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava iz Velike Britanije tvrdi da je poginulo pet boraca, te da ih je još nekoliko ranjeno.

Sirijska državna agencija SANA navela je da je u napadu ubijeno jedno dijete i da su još tri osobe ozlijeđene.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je da objekte koristi „nekoliko grupa koje uživaju podršku Irana“, među kojima i Kataib Hezbollah i Katain Sayyid al-Shuhada.

SAD u Iraku ima 2.500 vojnika, koji se, kao dio međunarodne koalicije, bore protiv preostalih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

XS
SM
MD
LG