Dostupni linkovi

Američki investitori zainteresirani za „Hajduk“


Ilustracija
Ilustracija
Ovih dana se u Splitu pojavila grupa američkih investitora zainteresiranih među ostalim i za kupnju najpoznatijeg splitskog brenda – nogometnog kluba „Hajduk“. Grad Split kao većinski vlasnik „Hajduka“ ocjenjuje ih kao ozbiljne sugovornike, ali kažu da je do moguće prodaje – daleko.

Iako čak ni bivši gradonačelnik Željko Kerum nije uspio dokrajčiti „Hajduk“, pa najpoznatiji dalmatinski klub već godinu i po funkcionira bez većih trzavica, investicije u „Hajduk“ i njegova moguća privatizacija uvijek su jedno od potencijalno dugoročno dobrih rješenja, a pogotovo su tema koja zaokuplja i intrigira javnost. Pojava grupe američkih investitora – među kojima je svakako najpoznatiji, ali i najmarkantniji ragbijaš „Detroit Lionsa“ Ndamukong Suh - a pogotovo njihova najava da su zainteresirani za investicije na splitskoj Istočnoj obali, kupnju dionica Košarkaškog kluba „Split“, i u prvom redu „Hajduka“ nikoga nije ostavila ravnodušnim.

„Naša grupa ima investicije u Sjedinjenim državama, ali te investicije ni izdaleka nemaju potencijala kakav ima Split. Mi znamo za 'Hajdukovu' dugu tradiciju izvrsnosti u nogometu, i nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da sudjelujemo u njegovoj vrlo obećavajućoj budućnosti“, kazao je jedan od glavnih investitora i managera „Suh Foundation“ Michael Glover.

Glover je s obitelji početkom ove godine neko vrijeme živio u Splitu, a sin mu je trenirao s juniorima „Hajduka“. Splitom je oduševljen i ragbijaš Suh koji kaže kako su mu često pričali o Hrvatskoj, ali nije znao da je ovako lijepo.

„Što se tiče Hajduka,“ rekao je „znam da je to klub bogate povijest. Vjerujte, znam o čemu govorim, jer iako sam igrač "american footballa", kao dijete sam počeo igrati "soccer.“

Američki investitori uputili su pisma namjere hrvatskoj Vladi i splitskim gradskim vlastima, a susreli su se i sa novim splitskim socijaldemokratskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, koji je pozitivno ocijenio razgovor, ali kaže da je do moguće prodaje – daleko.

„Čini se da se radi o zaista ozbiljnim i odgovornim ljudima koji ne govore napamet. Imaju dosta dobre informacije. Rekli su da će prvo razgovarati sa Upravom 'Hajduka', i ja sam rekao da se apsolutno slažem s time. Nakon toga bih ja razgovarao sa Nadzornim odborom, Upravom 'Hajduka' i predstavnicima ostalih dioničara. Tek onda možemo ići u ozbiljne razgovore.“

Žustre rasprave

Baldasar i jest glavni i najvažniji sugovornik potencijalnim američkim investitorima, jer Grad Split ima 52 posto dionica „Hajduka“, a zanimljivo je da on najavljuje da će – ako do dogovora dođe – oko moguće privatizacije „Hajduka“ raspisati i referendum, što je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme postala moda.

Ilustracija
Ilustracija
Oko mogućnosti da Amerikanci kupe „Hajduk“ već su krenule žustre rasprave na forumima, a dobar poznavatelj splitskih prilika, novinar tportala.hr Damir Petranović pojašnjava u izjavi za RSE zašto je on skeptičan oko ove inicijative.

„Njih je u Split doveo i kroz Split vodio bivši direktor 'Hajduka' koji je nedavno otpušten iz kluba, dakle osoba koja se zove Fredi Fjorentini, koji po svojim sposobnostima i po svom imidžu definitivno nije omiljen ni među navijačima ni među sadašnjom garniturom koja je na Poljudu. Dakle, vrlo je neobično da jedan bivši direktor koji je prije manje od mjesec dana dobio otkaz sada dovodi nekakve investitore i vodi ih po gradu. Ti investitori su napravili i nekakvu čudnu prezentaciju svojih namjera u Splitu na način da su pozvali svega nekoliko novinara, i to samo sportskih, a jedan sportski novinar koji se također vrti oko 'Hajduka' poslužio im je praktički kao PR“, kaže Petranović.

Splitski klub je sada na prilično niskim granama, ali se oporavlja, i to je za Petranovića dodatni argument da se ne ide u prodaju.

„'Hajduk' je puno veći brend od tih nekoliko milijuna eura koji mu trenutačno nedostaju i koje će - ako nastavi raditi kako radi zadnjih godinu-dvije dana – sigurno i vratiti. Vratit će i kredit i dugovanja, jer prije manje od godinu dana dugovanja 'Hajduka' bila su preko stotinu milijuna kuna (oko 13,5 milijuna eura) a nova Uprava i novi Nadzorni odbor koji su tu kao neki – praktički – sanacijski upravitelji dosta su vratili, navodno već oko 40 do 50 milijuna kuna od tog duga. Dakle – po meni - momčad se diže, klub se sve bolje i bolje organizira i nije čudo da se sada počinju pojavljivati nekakvi čak možda i lovci u mutnom sa svih strana koji bi htjeli jeftino zgrabiti veliku vrijednost.“

Američki investitori susret sa Upravom „Hajduka“ očekuju već u srijedu.
XS
SM
MD
LG