Dostupni linkovi

Ambasadori SAD i EU u BiH upozoravaju na rusku propagandu


Američki ambasador u BiH Michael Murphy 20. mart 2022. Izvor: FENA
Američki ambasador u BiH Michael Murphy 20. mart 2022. Izvor: FENA

Vjerovatno ćete čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, poput one da Rusija tamo štiti ljude od nacizma, izjavili su američki i evropski ambasadori u Bosni i Hercegovini (BiH) 6. juna, u zajedničkoj izjavi uoči obraćanja ruskog ambasadora u BiH poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u BiH.

Ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov, je pozvan da se obrati poslanicima 6. juna, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u Banjaluci, na kojoj se razmatra informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji i ulozi RS-a.

Evropski i američki ambasadori su naveli da Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze sa srpskim narodom da bi odvratila pažnju od svojih zločina u Ukrajini.

Delegati NSRS trebaju odbiti ruske dezinfoirmacije i stati u odbranu civilizacijskih vrijednosti i na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada u ratu koji vodi Rusija.

"Vjerovatno ćete čuti i da Zapad pokušava narode u BiH lišiti njihovog identiteta. Ništa nije dalje od istine. Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava", naveli su ambasadori u zajedničkom saopštenju.

Dodali su da građani BiH – Srbi, Hrvati, Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece u njihovoj zemlji:

"Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine".

Zapadne zemlje ne miješaju se u unutrašnje stvari BiH niti je prisiljava da provodi reforme već da je BiH "aplicirala za članstvo u EU po sopstvenoj želji", naveli su ambasadori i dodali da proces evroatlantskih integracija donosi potrebu za određenim reformama ali da to nije miješanje u unutrašnje stvari.

"Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: podstiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava", naveli su ambasadori, koji su i ranije izjave ruskog ambasadora Kalabuhova nazivali problematičnim i nedoličnim.

Evropska Unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) su i dalje prijatelji i partneri BiH, oba njena entiteta i Brčko distrikta, kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje, naveli su ambasadrori, i zaključili da manipulacija Moskve nema snagu da oslabi njihovu podršku BiH ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar evroatlantske zajednice država.

BiH se pridružila sankcijama EU prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Bruxellesu, na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zahtjev za implementaciju tih sankcija je proslijeđen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Odluku o praktičnoj provedbi sankcija mora donijeti Vijeće ministara BiHi ona se zatim objavljuje u Službenom listu BiH, čime stupa na snagu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, je za Radio Slobodna Evropa izjavio da Predsjedavajući Vijeća ministara i ministri iz entiteta RS blokiraju implementaciju sankcija te da za to moraju snositi punu političku odgovornost.

"Imidž i politička pozicija BiH u Evropi ne trebaju biti ugroženi zbog njihovih blokada", naglasili su iz Džaferovićevog kabineta 3.juna.

XS
SM
MD
LG