Dostupni linkovi

Američka pomoć oboljelima od PTSP-a u Hrvatskoj


Predrag Matić
Predrag Matić
Hrvatska i Sjedinjene države dogovorile su američku stručnu pomoć u tretmanu hrvatskih ratnih veterana oboljelih od postraumatskog stresnog sindroma (PTSP). Tim su povodom u Hrvatskoj boravili stručnjaci iz Zapovjedništva američkih snaga u Europi. U Hrvatskoj je oko 30.000 ratnih veterana, ali i ratnih stradalnika oboljelo od PTSP-a.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić bio je domaćin američkim stručnjacima koji su u četvrtak posjetili Centar za krizna stanja zagrebačke bolnice Rebro gdje su razgovarali s hrvatskim stručnjacima za PTSP. Po njegovoj ocjeni, dosadašnjih 20 godina liječenja ratnih veterana s PTSP-om u Hrvatskoj nije pokazalo nikakve značajnije rezultate, i zato se obratio američkoj strani za pomoć.

„Došli su američki eksperti za pitanja PTSP-a i samo su potvrdili ono što sam ja znao svih ovih 20 godina – da su hrvatski liječnici stručni i profesionalni i da znaju svoj posao, međutim iz nekih političkih razloga ta cijela priča nije bila dovedena na razinu na koju bismo mi htjeli“, rekao je Matić.

On je prenio zajednički zaključak da moguće broj od 30.000 hrvatskih ratnih veterana sa tom dijagnozom smanjiti, izliječiti ih, resocijalizirati i vratiti njihovim obiteljima i društvu.

James B. Foley
James B. Foley
Američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley kazao je kako je američka strana odmah prihvatila prijedlog o pomoći i suradnji zbog tijesnog partnerstva između SAD-a i Hrvatske u NATO-u koje američka strana visoko cijeni.

„Sudjelovanje američkih vojnika u vojnim operacijama u posljednjoj deceniji dovelo je do toga da se Amerika morala suočiti sa PTSP-om, pola milijuna vojnika je u većoj ili manjoj mjeri imalo PTSP, i postignut je izniman napredak u njegovom liječenju,“ kazao je američki veleposlanik i naglasio:

„Naučili smo da neuspjeh u prepoznavanju problema, neuspjeh u rješavanju problema vodi ne samo do pojedinačnih tragedija nego do društvenih tragedija. Mi smo se u SAD-u morali suočiti s tim i zahvaljujući pozornosti posvećenoj tom problemu, znanosti koja je primjenjena u rješavanju tog problema, došli smo do zaključka da ne samo da je moguće liječiti PTSP, nego ga je moguće i izliječiti, na način da oni koji od njega pate mogu biti reintegrirani u društvo i u svijet rada.“

Za dostojnu mirovinu

Američki stručnjaci iz Zapovjedništva američkih snaga u Europi (EUCOM) potpukovnik Michael C. Hartzell i kapetanica Janet K. Payne su u sklopu posjeta Hrvatskoj na temu tretmana i liječenja PTSP-a proveli tjedan dana. Kapetanica Payne bila je u izjavi za RSE suzdržana u najavi koje će biti njene sugestije kako tretirati hrvatske ratne veterane s PTSP-jem.
Janet K. Payne
Janet K. Payne

„To je kompleksan problem koji mora imati i kompleksno rješenje. Nema jednoznačnog rješenja, već ono mora biti multidisciplinarno“, rekla je.

Hrvatska je u dvije decenije prošla put u tretmanu PTSP-a od negiranja da uopće postoji, do svijesti da je radna terapija podjednako važan dio tretmana kao samo liječenje, gdje su veteranske zadruge dalje najbolje rezultate.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-ja grada Zagreba Ivan Tolić kaže kako je važno naći za njih posao, omogućiti prekvalifikaciju ili – ako su izgubili radnu sposobnost – da im se da dostojna mirovina.

„A ne 1790 kuna (oko 240 eura) minimalna vojnička mirovinica, a on ima troje djece i ženu koja ne radi, jer cijela obitelj od njega ima sekundarnu traumatizaciju. Cijela kuća je bolesna i cijela kuća treba biti u tretmanu! Djeca ne mogu spavati, supruge ne mogu spavati, ako je sa roditeljima – roditelji ne mogu spavati, da o njemu niti ne govorim. Ne mogu spavati jer ne smiju, ne znaju što će se s tim čovjekom danas-sutra dogoditi. Hoće li on 'puknuti', je li mu njegov stručnjak propisao adekvatnu terapiju, hoće li dijete otvoriti 'čips' pa će 'čips' jako pucati u vrećici, a njega će to na nešto asocirati, i masu drugih stvari“, naveo je Tolić.
XS
SM
MD
LG