Dostupni linkovi

Lagarde: Američka blokada vodi svijet u recesiju


Christine Lagarde
Christine Lagarde
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, Christine Lagarde, upozorila je da američka blokada može svijet odvesti u recesiju. Prvi put u nekoliko sedmica krize, demokrati i republikanci direktno su u subotu pregovarali, ali nema znakova pomaka.

Christine Lagarde je poslala Amerikancima poruku da prije posljednjeg roka, u četvrtak, moraju podići granicu zaduživanja. Inače, upozorava direktorica MMF-a, doći će do „masivnih poremećaja“.

"Ako se poveća stepen poremećaja , slijedi povećanje nesigurnosti , i povjerenja u američku vjerodostojnost. A to onda znači velike poremećaje u cijelom svijetu i opasnost od povratka u recesiju.“

Predsjednik Svjetske banke, Jim Yong Kim, također je izrazio zabrinutost upozorivši da su Sjedinjene Države samo par dana udaljene od opasnog momenta.

Kim je zato pozvao američke parlamentarce da postignu dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja prije 17.oktobra, inače bi to mogao biti " katastrofalan događaj" za cijeli svijet.

„Što smo bliže krajnjem roku, to je stanje pogubnije za zemlje u razvoju. Ako se nešto ne preduzme, porašće kamatne stope, samopouzdanje će pasti, a rast će se zaustaviti. Sve je to pogubno i za razvijene ekonomije.“

Republikanci i demokrate nisu u subotu postigli dogovor, a Bijela je kuća odbacila ponudu za kratkoročno povećanje granice zaduživanja.

"Ne bi bilo mudro prihvatiti takvu odluku usred sezone prazničnih kupovina", rekao je predsjednik Barack Obama.

Američka vlada je djelomično blokirana još od 1. oktobra kada su parlamentarci odbili prijedlog dogovora o financiranju tekuće potrošnje. To je prouzrokovalo slanje kući nekoliko hiljada zaposlenih u saveznim službama, te zatvaranje ureda federalne vlade.

Republikanci će odobriti novi budžet samo ukoliko predsjednik Obama pristane ili odgoditi ili potpuno eliminirati financiranje zakona o zdravstvenoj reformi.

Američki ministar finansija Jack Lew je procijenio da svaka sedmica blokirane Vlade smanjuje ekonomski rast za 0,25 posto.

Jamie Dimon, šef američke JP Morgan banke je rekao da se plaši razmišljati o posljedicama koje mogu nastati ako ne dodje do dogovora američkih političara.

Mislim da ne želite znati šta su sve moguće posljedice. To bi zatreslo svjetsku ekonomiju na način koji nije moguće ni razumjeti“, kazao je Dimon.
XS
SM
MD
LG